Po 50 metų iš šešėlio ištraukti dar nematyti „Apollo 11“ misijos vaizdai (Video)  (2)

Kiek mažiau nei prieš savaitę visas pasaulis minėjo 50-ąsias sėkmingos „Apollo 11“ misijos metines. 1969 metų liepos 20 diena jau visiems laikams yra įrašyta į istorijos vadovėlius – tuo metu pirmą kartą žmogaus kojos palietė Mėnulio paviršių. Norėdama paminėti šį jubiliejų, kosmoso agentūra NASA surengė daugybę įvairių renginių, susitikimų ir parodų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „AirSpaceMag“, metinėms ruošėsi ir kosmoso istorikas Robertas Godwinas. Jis peržiūrinėjo vaizdinę nusileidimo Mėnulyje medžiagą, kurią NASA jam buvo atsiuntusi jau anksčiau, ir pats nustebo kai atrado kai ką visiškai naujo ir nematyto.

Vaizdinė medžiaga, kurioje yra dokumentuotas nusileidimas Mėnulyje, yra pilna tamsių šešėlių, o per juos nėra labai patogu matyti ką veikia astronautai Neilas Armstrongas ir Buzzas Aldrinas. Tačiau šiame vaizdo įraše, kurį atrado R.Godwinas, viskas matosi daug geriau.

Ši medžiaga fiksuoja tai, ką du astronautai veikė prieš padarant populiariąją B.Aldrino nuotrauką, kurioje jis stovi Mėnulyje. Istorikas teigia, kad ši medžiaga leidžia iš naujo pajusti tą džiaugsmą ir jaudulį, kurį žmonės jautė stebėdami istorinį įvykį tiesiogiai.

„Apollo 11“ misijos tikslas buvo saugiai nuskraidinti tris vyrus į Mėnulį, o vėliau juos saugiai grąžinti atgal į Žemę. Misijose dalyvavo jos vadas N. Armstrongas, pagrindinio erdvėlaivio pilotas Michaelis Collinsas ir „Apollo“ Mėnulio modulio pilotas B. Aldrinas.

Pasiekus nustatytą orbitą N.Armstrongas ir B.Aldrinas įsėdo į Mėnulio modulį, kuriuo ir nusileido ant Mėnulio paviršiaus. Žengdamas ant dulkėto mūsų palydovo paviršiaus, misijos vadas radijo ryšiu visam pasauliui ištarė legendinius žodžius: „Tai mažas žingsnelis žmogui, bet didelis šuolis žmonijai“.

Beveik iš karto po to ant Mėnulio paviršiaus žengė ir B.Aldrinas. Mėnulyje abu vyrai praleido apie dvi su puse valandos, čia jie rinko įvairius uolienų pavyzdžius ir fotografavosi, galiausiai grįžo atgal į Mėnulio modulį, o vėliau – į Žemę.

Gyvai nusileidimą Mėnulyje stebėjo apie 530 mln. žmonių iš viso pasaulio, NBC teigia, kad tai 27 kartus daugiau nei paskutinio „Sostų karų“ epizodo auditorija.

Per 50 metų ši vaizdinė medžiaga buvo peržiūrėta daugybę kartų, ji net gi buvo naudojama kuriant dokumentinį filmą „Apollo 11“. Pats D.Godwinas sako, kad yra neįtikėtina, jog dar pavyko rasti nematytos medžiagos.

Ją patys galite pasižiūrėti šiame „Youtube“ patalpintame vaizdo įraše nuo 54:13 minutės.

Parengta pagal „The Vintage News“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(24)
(9)
(15)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: