Kokio kietumo yra kiečiausia pasaulio mediena? Ar ji yra kietesnė už aliuminį?  (5)

Mediena yra nuostabi natūrali medžiaga, tačiau ji tinka ne viskam. Mediena yra gan minkšta, todėl, jei nuolat trinama, greitai susidėvi. Tačiau ne visi medžiai yra vienodi. Kur surastume pačios kiečiausios medienos pasaulyje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medienos kietumas priklauso nuo kelių faktorių. Visų pirma, žinoma, nuo tankio. Kuo tankesnė mediena, tuo ji bus tvirtesnė. Įprastai lėčiau augantys medžiai yra kietesni. Taip pat svarbios ir aplinkos sąlygos. Kietesni medžiai įprastai auga karštuose pasaulio kraštuose.

Kuris kiečiausias? Australijoje augantis kazuarinių šeimos Allocasuarina luehmannii. Tai – visžalis 10-20 metrų aukštį pasiekiantis spygliuotis. Šie medžiai retai išgyvena ilgą laiką, o dabar jie dar ir nyksta dėl žemdirbystės bei kirtimo.

Allocasuarina luehmannii medžiai yra paplitę rytinėje Australijos dalyje. Čia juose sukiojasi raudonuodegės juodosios kakadu, kurioms šie augalai yra svarbus maisto šaltinis. Tuo tarpu žmonėms tai yra nepaprastai naudingos medienos augalas.

Allocasuarina luehmannii mediena yra kiečiausia pasaulyje. Janka (nuo australo Gabrielio Jankos) testai rodo, kad šio kazuarinio kietumas siekia 22,5 tūkstančius niutonų. Palyginimui, baltojo ąžuolo kietumas siekia tik 6 tūkstančius niutonų, o raudonojo klevo - 4,2 tūkst. Allocasuarina luehmannii mediena yra labai brangi, tačiau ją retai sutiksite, nes jos apdorojimas greitai bukina įrankius, o išvaizda nėra tokia jau ypatinga.

Tačiau ar ši mediena yra kietesnė už metalą? Tikrai taip. Aliuminis iš tiesų yra gan minkštas. Nors Jankos skalė naudojama tik medienos kietumui matuoti, joje aliuminis gautų apie 15 tūkstančių niutonų. Tiesa, viskas priklauso nuo lydinio. Lignum vitae, kitas labai kieta mediena pasižymintis medis, gali pasigirti 20 tūkstančių niutonų kietumu, kuris net nemoksliniuose testuose lenkia ir žalvarį, ir aliuminį. Ir, žinoma, jokia mediena neprilygsta plienui. Nors kartais įvairūs medžiai vadinami kirvių laužytojais, jie iš tiesų nėra tokie kieti, kaip stipriausi metalai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(42)
(8)
(34)

Komentarai (5)