Ar rytinė kava tikrai padeda žmonėms? O gal jos poveikis - tik iliuzija?  ()

Daugybė pasaulio žmonių savo rytą pradeda nuo kavos puodelio, tačiau ar ją geriate iš įpročio, ar dėl to, kad iš tiesų norite, jog kavos puodelis jus pažadintų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei jums tinka abu atsakymai, turime blogų žinių, nes britų mokslininkai nustatė, kad reguliariai šį gėrimą geriantys žmonės negauna visiškai jokios naudos iš savo rytinio kavos puodelio.

Bristolio universiteto (D.Britanija) mokslininkai išsiaiškino, kad nuolat kavą geriantys žmonės išsivysto toleranciją kofeino nerimą ir stimuliaciją sukeliantiems efektams. Tai reiškia, kad kava tokiems žmonėms leidžia pasiekti tik bazinį budrumo lygį, bet nieko daugiau.

Mokslininkų, kuriems vadovavo Peteris Rogersas iš Bristolio eksperimentinės psichologijos departamento, pranešime nurodoma, kad nors kavą geriantys žmonės ir jaučiasi žvalesni po rytinio kavos ar arbatos puodelio – tai yra tik laikinas efektas.

Šiame tyrime dalyvavo 379 suaugę, iš kurių pusė nevartojo arba minimaliai vartojo kofeiną, o kita pusė buvo reguliarūs kofeino vartotojai. Mokslininkai jų paprašė kofeino nevartoti 16 valandų, o po to jiems davė kofeino arba placebo (netikrą) tabletę.

Galiausiai tyrimo dalyviai turėjo įvertinti savo nerimo, budrumo ir galvos skausmo lygius. Reguliarūs ir dažni kofeino gėrimų vartotojai, kurie gavo netikrą kofeino tabletę (placebo) pranešė apie sumažėjusį budrumą ir padidėjusį galvos skausmą, tačiau apie šiuos simptomus neužsiminė nei vienas, kuris gavo tikrą kofeino tabletę.

Tiesa, matavimai parodė, kad jų budrumo lygis išgėrus kofeino tabletę buvo ne didesnis nei mažai arba išvis kofeino nevartojančių tyrimo dalyvių, kurie išgėrė placebo tabletę. Tai rodo, kad kavos gėrėjus kofeinas grąžina tik į „įprastą“ budrumo lygį.

Mokslininkai taip pat išsiaiškino, kad genetinį polinkį į nerimą turintys žmonės nėra linkę vengti kavos. Tiesą sakant, tyrimo dalyviai, kurie turėjo geną, siejamą su nerimu, yra linkę vartoti šiek tiek didesnius kavos kiekius, nei šio geno neturintys dalyviai.

Anot P. Rogerso, visa tai reiškia, kad nedidelis nerimo padidėjimą gali sukelti būtent kofeinas.

Parengta pagal „Reuters“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()