Popajus nejuokavo - špinatų „supergalios“ gali būti realios ir reiktų įtraukti į dopingo sąrašą?  (3)

Ne vienas prisimename animacinį veikėja Popajų, kuris suvalgęs skardinę špinatų įgaudavo nežmoniškos fizinės galios. Tačiau, panašu, kad špinatų „supergalios“ gali būti realios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos mokslininkai teigia, kad ši stebuklinga daržovė turi į steroidus panašią cheminę medžiagą, kuri turėtų būti pripažinta ir įtraukta į dopingo sąrašą, praneša portalas „Deutsche Welle“.

Berlyno laisvojo universiteto (Freie Universität Berlin) mokslininkai rekomendavo, kad ekdisteronas, į steroidus primenanti cheminė medžiaga, randama špinatuose, būtų įtraukta į draudžiamų dopingo medžiagų sąrašą.

Universiteto farmacijos institutas vykdė 10 savaičių jėgos treniruočių programą-tyrimą su 46 atletais, siekiant išsiaiškinti kaip minėtoji medžiaga veikia fizinį pajėgumą. Kai kuriems iš tiriamųjų buvo duotas placebas, o kitiems ekdisterono tabletės, turinčios savyje šios medžiagos kaip  kasdien suvalgant po maždaug 4 kg špinatų.

Šio tyrimo metu gėrusių papildą žmonių fizinė jėga išaugo tris kartus, lyginant su tais, kurie vartojo placebą. Tai pirmasis tokio tipo tyrimas visoje Vokietijoje, kuris įrodytų ryšį tarp špinatuose esančio ekdisterono ir pagerėjusio fizinio pajėgumo, nors ne vienas kitose šalyje atliktas tyrimas yra priėjęs prie panašios išvados.

„Mūsų hipotezė buvo, kad mes pamatysime pagerėjimą fizinėje veikoje, bet nesitikėjome, kad tas pagerėjimas bus toks didelis,“ – teigė Maria Parr, Berlyno universiteto Farmacijos instituto mokslininkė.

Tyrėja taip pat pabrėžia, kad toks netikėtas rezultatas reiškia, kad ši medžiaga turi būti įtraukta į draudžiamų medžiagų sporte sąrašą.

„Savo tyrime mes rekomendavome WADA (Pasaulinei antidopingo agentūrai – red. past.) šią medžiagą įtraukti į dopingo sąrašą. Mes manome, kad jei ji gerina fizinį pajėgumą, tai šis nesąžiningas pranašumas turi būti pašalintas.“ – teigė tyrėja.

Tačiau labai tikėtina, kad agentūra tokį sprendimą priims tik po nuodugnesnių tyrimų kiek atletų iš tiesų naudoja šį papildą. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(12)
(9)
(3)

Komentarai (3)