Kaip reikėtų plauti vaisius ir daržoves? Ar yra vaisių ir daržovių, kuriuos plauti svarbiau negu kitus?  (3)

Dažnai nesutariama, kaip iš tiesų reikėtų plauti vaisius ir daržoves. Vieni mano, kad užtenka nuskalauti vandeniu, kiti įsitikinę, kad norint tikrai nuplauti purvą, vašką ir chemikalus, būtina naudoti parduotuvėje pirktą ploviklį, nors po jo ir lieka bjaurus muilo skonis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galutinio atsakymo į šį klausimą vis dar nėra, bet viena aišku – vaisius ir daržoves nuplauti vandeniu (ir gerai patrinti) būtina. Tačiau ne visada aišku, kaip plauti tinkamai, o ir kas nutiks, jei neplausite išvis. Dėl to huffpost.com paklausė patarimo ekspertų. Štai viskas, ką reikia žinoti apie vaisių ir daržovių plovimą.

Kodėl vaisius ir daržoves iš viso reikia plauti?

Yra keletas priežasčių, kodėl vaisius ir daržoves prieš valgant visada reikia nuplauti vandeniu. Pirma, ant jų yra purvo, o purvo valgyti nenori niekas. Tačiau dar svarbiau, kad dauguma vaisių ir daržovių purškiami pesticidais, kuriuos valgyti gali būti nesaugu.

Vis dėlto, pasak mitybos specialistės Karinos Heinrich, svarbiausia priežastis plauti vaisius ir daržoves – kad apsisaugotumėte nuo maistu plintančių ligų. Pasak JAV Maisto ir vaistų administracijos, nešvariu maistu kasmet apsinuodija 48 milijonai žmonių.

„Gerai nuplovus vaisius ir daržoves sumažėja bakterijų, tada galime išvengti ligų, pavyzdžiui, E. coli“, – teigia ji.

Pasak JAV Maisto ir vaistų administracijos advokato Marco Sanchezo, naujienas apie maistu plintančias ligas išgirstame tik tada, kai plinta tokios ligos kaip salmoneliozė ir E. coli, tačiau dėl neplautų vaisių ir daržovių žmonės suserga daug dažniau, negu manome.

„Išgirstame naujienas tik apie didelius ligų protrūkius, tačiau gali pasitaikyti ir nedidelių“, – aiškina jis. K. Heinrich pridūrė, kad ne visi supranta, kaip svarbu vaisius plauti tinkamu laiku – tiek tam, kad nesusirgtumėte, tiek tam, kad vaisiai ilgiau negestų.

„Geriausia vaisius ir daržoves plauti prieš pat gaminant ar valgant, – aiškina ji. – Reikėtų vengti vaisius nuplauti ir palikti, nes taip sukuriama drėgna terpė, puikiai tinkama daugintis bakterijoms. Be to, nuo drėgmės vaisiai ir daržovės greičiau genda.“

Štai kaip reikėtų plauti vaisius ir daržoves

Didžiausias klausimas štai toks – ar užtenka vaisius ir daržoves nuskalauti tekančiu vandeniu ir manyti, kad darbas baigtas? M. Sanchezas teigia, kad taip, o K. Heinrich – kad ne.

„Pirmiausia reikia su muilu ir vandeniu gerai nusiplauti rankas, kad mikrobų ant maisto nepatektų nuo jūsų rankų, – teigia M. Sanchezas. – Plaukite po tekančiu vandeniu ir stipriai patrinkite, kad pašalintumėte prikibusį purvą ir paviršiuje esančius mikroorganizmus. Vaisus ir daržoves su žievele arba kieta odele galima patrinti specialiu šepetuku. Geras patarimas – neplauti po karštu vandeniu, nes taip mikroorganizmai gali patekti į vaisiaus ar daržovės kotelį arba žiedą.“

Niekada iš anksto neplaukite uogų. Jų paviršius akytas, todėl didesnė tikimybė, kad išlaikys drėgmę ir ims pelyti. M. Sanchezas pataria nenaudoti jokių maistui skirtų ploviklių, nes prarijus jų poveikis organizmui dar nėra iki galo ištirtas. K. Heinrich taip pat nesiūlo pirkti ploviklių maistui, nes jie ant vaisių ir daržovių gali palikti kitų nepageidaujamų medžiagų sluoksnį, tačiau pataria plauti ne tik vandeniu.

„Nuskalavę vaisius po atsuktu čiaupu pašalinsite purvą, – teigia ji. – Tačiau daugelyje tyrimų įrodyta, kad likusius pesticidų likučius geriausia nuplauti į vandenį įdėjus truputį sodos. O kad dar geriau atsikratytumėte bakterijų, vaisius ir daržoves kieta odele patrinkite specialiu šepetuku, be to, prieš plaudami nulupkite ir išmeskite paviršinius lapuotų daržovių (pavyzdžiui, kopūstų ir salotų) lapus.“ Jei norite namuose pasigaminti tirpalo vaisiams ir daržovėms plauti, K. Heinrich pataria į (švarią) kriauklę pripilti šalto vandens ir įdėti 4 valgomuosius šaukštus sodos.

„Vaisius ir daržoves pamirkykite maždaug penkias minutes, tada nuskalaukite šaltu vandeniu ir patapšnokite, kad nusausintumėte, – aiškina ji. – Bet nepamirškite, kad uogos arba minkšti vaisiai ar daržovės vandenyje gali ištižti. Žinoma, juos vis tiek reikia nuplauti, tačiau patarčiau tirpale su soda ne mirkyti, o plauti greitai.“

Ar yra vaisių ir daržovių, kuriuos plauti svarbiau negu kitus?

Vaisių ir daržovių niekada nereikėtų valgyti neplautų, tačiau kartais etiketės gali klaidinti –pavyzdžiui, kai ant salotų randame užrašą, kad jos „triskart plautos“. „Niekas nereguliuoja, kada ant produktų galima dėti tokius užrašus, be to, jų netikrina ir nepatvirtina Maisto ir vaistų administracija, todėl visad rekomenduoju nuplauti dar kartą, – teigia M. Sanchezas. – Kaip sakoma, atsarga gėdos nedaro.“ K. Heinrich taip pat pataria ypač atkreipti dėmesį į „purvinąjį tuziną“.

„Purvinasis tuzinas – tai JAV aplinkosaugos darbo grupės sudarytas sąrašas, kuriame nurodoma, ant kokių vaisių ir daržovių dažniausiai būna pesticidų liekanų, – paaiškino ji. – Į 2019 m. purvinąjį tuziną įtrauktos braškės, špinatai, garbiniuotieji kopūstai, nektarinai, obuoliai, vynuogės, persikai, vyšnios, kriaušės, pomidorai, salierai ir bulvės. Vieno ar dviejų pesticidų liekanų rasta ant daugiau kaip 90 proc. braškių, obuolių, vyšnių, špinatų, nektarinų ir garbiniuotųjų kopūstų pavyzdžių. Ant kelių skirtingų garbiniuotųjų kopūstų pavyzdžių rasta net 18 skirtingų pesticidų.“

Kitaip tariant, jei plaunate vieną iš purvinojo tuzino sąraše esančių vaisių ar daržovių, plovimui skirkite ypač daug dėmesio.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai (3)