Kodėl šiuolaikiniai pomidorai beveik neturi skonio? Genetinės modifikacijos čia niekuo dėtos  (1)

Praktiškai visi pomidorai, kuriuos įsigyjame prekybos centre, yra be galo blankaus skonio – jie praktiškai vandeniniai. O dabar mokslininkai atrado geno versiją, kuri padeda pomidorams įgyti skonį. Ir kurios nebėra maždaug 93 procentuose šiuolaikinių, pramonių pomidorų veislių. Šis atradimas gali padėti sugrąžinti skonį į prekybos centrų pomidorus, rašoma žurnalo „Discover“ tinklaraštyje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-05-15 Kodėl šiuolaikiniai pomidorai beveik neturi skonio? Genetinės modifikacijos čia niekuo dėtos  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kiek kartų girdėjote žmones sakant, kad šiandieniniai pomidorai iš parduotuvės nė iš tolo neprilygsta tiems pomidorams, kuriais buvo prekiaujama seniau? Šiuo tyrimu nustatėme, kodėl taip gali būti nutikę ir parodome, kad geresnio skonio pomidorai vėl gali grįžti į parduotuves“, – sakė pomidorų tyrimą finansavusio JAV Nacionalinio mokslo fondo Augalų genomo tyrimo programos direktorius Cliffordas Weilas.

Pamirštieji genai

Tarptautinė mokslininkų grupė surinko 725 kultivuojamų ir laukinių pomidorų veislių genetinę informaciją ir surinko ją į pan-genoma – tokią genomo versiją, kurioje matoma visų veislių genetinė informacija. Tuomet pan-genomas buvo palygintas su komercinės pomidoro veislės – Heinz 1706 – genomu. Iki šiol būtent ši veislė buvo visų komercinių pomidorų genomų reprezentacinis pavyzdys.

Paraidžiui palyginus genetinę informaciją išaiškėjo, kad etaloniniame Heinz 1706 trūksta beveik 5000 genų, kuriuos turi kitos pomidorų veislės. Didesnioji šių prarastų genų dalis atliko augalų apsaugos nuo patogenų vaidmenį.

Šiuos genus pomidorai prarado seno gero selekcinio veisimo būdu, kai selekcininkai tolesniam veisimui atsirinkdavo komerciškai patrauklesnes šių uogų (taip, pomidorai yra uogos) savybes – genetinės modifikacijos čia niekuo dėtos.

„Kultivavimo ir selekcijos eigoje žmonės daugiausiai siekė tokių pomidorų savybių, kurios didintų augalo produktyvumą. Pavyzdžiui, uogų dydžio ir patvarumo lentynoje. Kartais netyčia buvo prarandami ir kiti genai, svarbūs maistinėms savybėms ir streso tolerancijai“, – sakė Kornelio universiteto (JAV) augalų genetikas Zhangjunas Fei. Anksčiau nežinomų genų identifikavimas gali padėti selekcininkams sukurti geresnes pomidorų veisles.

„Šie nauji genai leistų selekcininkams vystyti ankstyvųjų pomidorų veisles, kurios pasižymi genetiniu atsparumu ligoms, kuris dabar yra suteikiamas pesticidais ar kitais brangiais, aplinkai žalingais būdais“, – sakė to paties universiteto molekulinės biologijos ekspertas Jamesas Giovannoni.

Skonio grąžinimas

Genetikos palyginimo metu taip pat išaiškinta reta geno forma, kuri suteikia pomidorams aromatingumą, kurios nebėra daugumoje naujausių komercinių pomidorų veislių. Tuo tarpu daugiau nei 90 proc. laukinių pomidorų šią skonio smūgį sukeliančią geno versiją vis dar turi. Jų analizė taip pat parodė, kad šis skonio genas – TomLoxC – pomidorams skonį suteikia per karotenoidus. Tai yra pigmentai, kurie pomidorams kartu suteikia ir raudoną spalvą.

Geroji mokslininkų paskelbta žinia yra ta, jog skonio genas grįžta. Anksčiau ši retoji TomLoxC geno versija apskritai buvo tik 2 procentuose visų komercinių pomidorų, tačiau selekcininkai pastaruoju metu vis daugiau dėmesio skiria skoniui, todėl vis daugiau naujausių veislių uogų jau yra nebe vandens, o pomidoro skonio – šiandien šį geną turi jau 7 proc. komercinių pomidorų veislių. Tai reiškia, kad augalų selekcininkai net ir be genetikų pagalbos, išaiškinimo ir genų inžinerijos metodų pradėjo skonio grąžinimo į pomidorus procesą.

Tyrimo ataskaitą publikavo žurnalas „Nature Genetics“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(18)
(7)
(11)

Komentarai (1)