Ne visi riešutai gali tai, ką sugeba bertoletijos: kodėl vos du riešutai per dieną daro stebuklus  (2)

Bertoletijos – gardus, sveikas ir maistingas užkandis, padedantis veiksmingai sustiprinti imuninę sistemą. Šiuose riešutuose gausu seleno, o pastarasis siejamas su vėžio prevencija, skydliaukės sveikata ir apsauga nuo širdies bei kraujagyslių ligų. Pakanka per dieną suvalgyti vieną ar du šiuos braziliškus riešutus ir gausite rekomenduojamą seleno dienos normą, rašo healthyandnaturalworld.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie riešutai ne tik turi daug seleno, bet ir yra puikus kalcio, magnio ir kalio šaltinis. Braziliški riešutai aprūpina ir sveikomis riebiosiomis rūgštimis, turinčiomis antioksidacinių savybių. Norite pagerinti sveikatos būklę? Vos vienas ar du braziliško riešutai per dieną padės šį tikslą pasiekti.

Šiame straipsnyje apžvelgiami moksliniai tyrimai, kurių rezultatai susiejo bertoletijas su nauda sveikatai. Taip pat gausite informacijos apie piktnaudžiavimo šiais riešutais pavojus ir riziką.

Kas tos bertoletijos?

Bertoletijos arba braziliški riešutai – brazilinių bertoletijų sėklos. Šie medžiai auga Pietų Amerikoje. Kreminio skonio gana dideli riešutai slepiasi dideliame vaisiuje, kurį supa kokoso riešuto kiautą primenantis kietas sluoksnis. Viename tokiame riešute rasite nuo 3 iki 24 riešutų. Pats sveikiausias sprendimas – valgyti šiuos riešutus neapdorotus.

Palyginus jų maistinę vertę su kitu riešutų, bertoletijos nepralenkiamos seleno kiekiu. Be to, jos lenkia daugumą kitų riešutų ir kalio, kalcio ir magnio kiekiu.

Faktai apie bertoletijų maistinę vertę

Brazilinių bertoletijų riešutai – labai maistingi, juose itin gausu sveikų riebalų, ląstelienos, baltymų ir platus spektras vitaminų bei mineralų.

Maistinė bertoletijų vertė šiuos riešutus neabejotinai paverčia bene sveikiausiais riešutais. Štai vos keli faktai, kokią naudą mums duoda ši gamtos dovana.

Bertoletijų riešutuose – net 60–70 proc. aliejaus ir 17 proc. baltymų. Juose knibždėte knibžda antioksidantų, itin gausu seleno. Vos vienoje bertoletijoje slypi 160 proc. JAV ekspertų rekomenduojamos seleno paros dozės. Specialistai vieningai sutaria, kad šie riešutai – geriausias augalinės kilmės seleno šaltinis. Bertoletijose labai daug fenolių (fotocheminių medžiagų, atsakingų už didžiąją dalį augaluose vykstančios antioksidacinės veiklos). Riešutuose daug ir flavanoidų. Vienoje bertoletijoje(5 gramų) – kiek mažiau nei 33 kalorijos.

Riešutų naudos sveikatai ir gerai savijautai tyrimas atskleidė, kad bertoletijos – vadinamųjų švarių baltymų šaltinis, jose taip pat daug polinesočiųjų riebalų rūgščių (PUFA) ir folatų. Pakanka per dieną suvalgyti 4–6 šiuos riešutus, ir organizmas gaus 27 proc. rekomenduojamos magnio paros dozės, bus aprūpintas kalciu, geležimi, variu, cinku ir kaliu.

Bertoletijos ir selenas

Viena iš svarbiausių priežasčių, kodėl turėtumėte kiekvieną dieną suvalgyti bent kelias bertoletijas, yra selenas.

Selenas – itin svarbus mineralas, saugantis mūsų organizmą nuo aplinkos žalos, jis atlieka labai svarbią antioksidanto funkciją.

2017 metais atliktas bertoletijų maistinės vertės tyrimas atskleidė, jog šie riešutai – maisto produktas, kuriame didžiausios seleno atsargos, kokias tik žmogus gali gauti su maistu.

2008 metų tyrimo išvadų duomenimis, pakanka per dieną suvalgyti dvi bertoletijas ir gausite visą seleno dienos normą. Praėjus 12 savaičių, seleno kiekis žmonių, suvalgydavusių maždaug 10 gramų šių riešutų (apie 2 vienetus), organizme išaugo net 60 proc. Mokslininkai padarė išvadą, kad vos dvi bertoletijos per dieną – ir jums nebereikės sukti galvos dėl seleno papildų.

Kiti su bertoletijų nauda žmogaus organizmui susiję tyrimai teigia, kad 160 proc. seleno normos parai galima gauti ir vos iš vieno šio riešuto.

Kodėl selenas toks svarbus?

Nacionalinio sveikatos instituto gydytojai sako, kad selenas gyvybiškai svarbus apsaugant organizmą nuo infekcijų ir oksidacinės žalos. Selenas nepamainomas ir tinkamai DNR sintezei bei skydliaukės sveikatai.

Jeigu organizmui stinga seleno, padidėja įvairių ligų rizika, tarp kurių – įvairūs onkologiniai susirgimai ir širdies ligos.

Seleno galima gauti valgant ne tik bertoletijas, bet ir jūros gėrybes, įvairius grūdus, mėsą, kiaušinius ir paukštieną. Kaip ir buvo galima tikėtis, visgi geriausias seleno šaltinis – minėtieji riešutai.

Bertoletijos ir kalorijos

Gera žinia ta, kad, mėgaujantis bertoletijomis, nereikia sukti galvos dėl kalorijų. Viename braziliškame riešute (5 gramų) tėra vos 33 kalorijos ir daugybė naudingų savybių. Daug mitybos specialistų tvirtina, kad, valgant rekomenduojamą braziliškų riešutų kiekį, galima veiksmingai kovoti su antsvoriu.

Kiek braziliškų riešutų suvalgyti per dieną?

Ekspertai per daug metų trukusius bandymus išsiaiškino, kad, norint iš bertoletijų gauti didžiausią įmanomą naudą, pakanka per dieną suvalgyti du tokius riešutus arba 10 gramų.

Bertoletijų nauda

Didžiausią naudą sveikatai atneša šiuose riešutuose esantis selenas. Siūlome daugiau pasidomėti moksliniais tyrimais, analizavusiais, kuo naudingas reguliarus šių riešutų vartojimas.

Bertoletijos – antioksidantų šaltinis

Vienas iš svarbiausių bertoletijų privalumų yra antioksidantų gausa. Pastarieji garsėja kaip profesionalūs mūsų kūne esančių laisvųjų radikalų žudikai „Mayo“ klinikos gydytojai sako, kad laisvieji radikalai susiję su ankstyvu senėjimu, širdies ligomis, vėžiu ir kitomis lėtinėmis ligomis.

2016 metais atliktas tyrimas atskleidė, kad bertoletijos – vieni iš sveikiausių maisto produktų, galintys užkirsti kelią tam tikroms ligoms. Nustatyta, kad daug antioksidantų turinti dieta padeda išvengti lėtinių susirgimų.

Vienas tyrimas atskleidė, kad vos 2 ar 3 braziliški riešutai per dieną – paros antioksidantų norma, padedanti sumažinti kraujospūdį ir lipidų koncentraciją kraujyje. Dar viena priežastis mėgti bertoletijas – faktas, jog šie riešutai padidina glutationo kiekį. Glutationas – pats svarbiausias mūsų organizmo gaminamas antioksidantas.

Bertoletijos – vėžio prevencijai

Vėžio prevencija – dar viena rimta priežastis per dieną suvalgyti bent kelias bertoletijas.

2000 metais Kanadoje buvo atliktas tyrimas. Monrealio universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad didelis seleno (būtent jo bombomis galima vadint bertoletijas) kiekis siejamas su menkesne storosios žarnos vėžio rizika. Storosios žarnos vėžys – trečias pagal dažnumą, diagnozuojamas tiek vyrams, tiek moterims.

Kita mokslinė studija taip pat patvirtino, kad bertoletijose esančios natūralios medžiagos padeda sumažinti tam tikrų vėžio rūšių riziką. Tyrimas, kurio objektu buvo pasirinktos bertoletijos ir žaliosios arbatos ekstraktas, padėjo išsiaiškinti, kad juose esančios natūralios medžiagos padeda sumažinti storosios žarnos vėžio riziką.

Leidinyje „The American Journal of Clinical Nutrition“ tvirtinama, kad braziliški riešutai labai lengvai prieinamas ir gardus seleno šaltinis, o su laboratorinėmis pelėmis atliktas tyrimas atskleidė krūtų vėžio rizikos sumažėjimą.

2018 metais mokslininkai išsiaiškino, kad bertoletijų vartojimas – žymiai veiksmingesnis nei sintetinių seleno papildų. Pasirodo, organiniai seleno šaltiniai (pavyzdžiui, tos pačios mūsų išgirtosios bertoletijos) yra žymiai veiksmingiau įsisavinami organizme nei sintetiniai.

Analizavę, kiek organizmas geba iš bertoletijų įsisavinti seleno, mokslininkai priėjo išvadą, kad vos du braziliški riešutai yra puiki alternatyva sintetiniams seleno papildams. Ekspertai nustatė, kad seleno kiekis žmogaus organizme tiesiogiai susijęs su tuo, kiek braziliškų riešutų konkretus asmuo suvalgo. Mokslininkai skelbia, kad bertoletijos vėžio prevencijai tokios pat veiksmingos kaip ir sintetiniai seleno papildai.

Bertoletijos – uždegimo slopinimui

Dar viena svarbi sveikatos problema, su kuria veiksmingai kovoja bertoletijos, yra uždegiminių procesų slopinimas.

Klivlando klinikos medikai sako, kad lėtinis uždegimas slypi praktiškai už visų lėtinių ligų, tarp kurių – įvairios vėžio rūšys, širdies ligos, depresija ir diabetas. Jeigu pavyksta nuslopinti uždegimą, galima užkirsti kelią daugybei sunkių ligų.

Bertoletijų maistinės vertės tyrimai atskleidė, jog vos viena šių gardžių riešutų porcija pastebimai sumažina uždegiminių žymenų kiekį. Suvalgius nuo 4 iki 10 tokių riešutų galima veiksmingai susilpninti organizme vykstančius uždegiminius procesus. Ekspertai sako, kad uždegimų prevencijai per dieną pakanka suvalgyti kelias bertoletijas.

Bertoletijų nauda skydliaukei

Bertoletijose esantis selenas padeda užtikrinti sveiką skydliaukės veiklą ir užkerta kelią įvairioms komplikacijoms.

Skydliaukė atlieka labai svarbų vaidmenį daugelyje organizmo procesų, tarp kurių ir medžiagų apykaita ir emocinis stabilumas (nuotaikų pokyčiai – vienas iš galimų skydliaukės sutrikimų požymių).

Seleno turintis enzimas atsakingas už vangesnio skydliaukės gaminamo hormono T4 transformaciją į aktyvesnį hormoną T3. Be to, selenas kartu su jodu rūpinasi skydliaukės funkcijos patikimumu.

Jei turite problemų su skydliauke, greičiausiai organizme mažesnis nei reikia seleno kiekis. Medikai vienbalsiai sutinka, kad organinės kilmės selenas – būtinoji skydliaukės problemų prevencijos priemonė.

Sveikatos ekspertai sako, kad per dieną pakanka suvalgyti vos vieną bertoletiją, ir T3 hormono kiekis organizme natūraliai pakyla. Buvo atliktas vienas įdomus tyrimas: problemų su skydliauke turintys pacientai tris mėnesius iš eilės per dieną suvalgydavo vieną bertoletiją. Patikrinus paaiškėjo, kad jų organizme minėtojo hormono kiekis pastebimai didesnis, o skydliaukę stimuliuojančio hormono TSH lygis sumenkęs.

Bertoletijos – testosterono šaltinis

Braziliški riešutai labai naudingi vyrams, nes padidina testosterono kiekį ir pagerina spermos kokybę.

Nepakankamas kiekis seleno vyrų organizme siejamas su mažesniu testosterono kiekiu, o tokia būklė turi neigiamos įtakos vaisingumui. Ekspertai sako išsiaiškinę, kad sėklidėse susikaupia nemenkas seleno kiekis. Tai reiškia, kad seleno kiekis tiesiogiai susijęs su spermos kokybe.

Remiantis vieno tyrimo duomenimis, vyrų nevaisingumo atveju medikai neretai rekomenduoja vartoti seleno papildus. Vieno bandymo metu vyrams kiekvieną dieną buvo duodama 200 miligramų seleno ir 600 miligramų NAC papildų. Po 26 savaičių mokslininkai pastebėjo, kad jų spermos koncentracija ir judrumas pagerėjo.

Bertoletijos mažina cholesterolio kiekį

Dar viena svarbi priežastis kasdien suvalgyti vieną ar du braziliškus riešutus yra jų galia sumažinti cholesterolio kiekį.

Buvo atliktas nedidelis tyrimas su dešimt savanorių, kurie reguliariai valgė šių riešutų. Paaiškėjo, kad veiksmingai sumažėjo vadinamojo blogo cholesterolio kiekis jų organizme. Nustatyta, kad teigiamas bertoletijų poveikis pajuntamas jau po šešių valandų. Ir tai dar ne viskas – pasirodo, braziliški riešutai ne tik mažina blogąjį cholesterolį, bet ir natūraliai didina gerojo cholesterolio kiekį.

Bertoletijos stiprina širdį ir kraujagysles

Sveikatos ekspertai sako, kad per dieną suvalgydami nuo 2 iki 4 bertoletijų labai padėsite savo širdžiai ir kraujagyslėms.

Buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo antsvorio turinčios moterys. Paaiškėjo, kad braziliškuose riešutuose esančios nesočiųjų riebalų rūgštys padėjo pagerinti jų kraujagyslių būklę. Moterys per dieną suvalgydavo nuo 3 iki 5 bertoletijų. Praėjus 16 savaičių, pastebėti teigiami raudonųjų kraujo kūnelių pokyčiai, padidėjo seleno kiekis organizme, sumažėjo cholesterolio kiekis, pagerėjo kraujagyslių funkcija.

2009 metais „Food Science and Technology“ paskelbtose tyrimo išvadose akcentuojama, kad bertoletijų riešutus mėgstantys žmonės mažiau rizikuoja susirgti ateroskleroze (kai ima storėti arterijų sienelės). Prie to prisideda šiuose riešutuose esantis selenas.

Bertoletijos mažina kraujospūdį

Bertoletijos palankiai veikia širdies ir kraujagyslių sveikatą, tad neturėtų stebinti ir faktas, kad šie riešutai mažina kraujospūdį.

2015 metais atlikto tyrimo autoriai teigia, kad, reguliariai valgant bertoletijas, organizmui padedame gaminti kraujospūdį mažinančių enzimų. Taigi, braziliški riešutai ne tik mažina blogojo cholesterolio kiekį, bet ir paskatina enzimus aktyviau imtis antioksidantų funkcijos, kuri veiksmingai mažina kraujospūdį.

Bertolijos – prieš depresiją ir nerimą

Vienas iš daugybės šių nuostabių riešutų privalumų – pagalba mažinant nerimo jausmą ir gydant depresiją.

Analizuodami seleno įtaką žmogaus savijautai, mokslininkai išsiaiškino, kad didesnis seleno kiekis organizme tiesiogiai susijęs ir su geresne nuotaika. Tie, kurie per dieną gauna tokį seleno kiekį, koks yra vienoje bertoletijoje, pajunta teigiamus pokyčius. Per mažas seleno kiekis organizme tiesiogiai siejamas su nuovargiu, depresija ir nerimu, padidėjus seleno kiekiui, žmonės džiaugiasi teigiamais nuotaikos pokyčiais.

Bertoletijos kovoje su antsvoriu

Nors braziliškuose riešutuose (kaip ir visuose riešutuose) ir nemažai kalorijų, kelios bertoletijos labai naudingos kovoje su papildomais kilogramais.

Mitybos specialistai sako, kad riešutai, kuriuose gausu sveikųjų riebalų, spartina medžiagų apykaitą ir padeda deginti riebalus. Mokslininkai išsiaiškino labai įdomų faktą apie riešutų vaidmenį lieknėjant. Pavyzdžiui, vos kelios bertoletijos, suvalgytos pusryčiams, suteikia sotumo jausmą ir padeda išvengti noro užkandžiauti. Nesočiosios riebalų rūgštys, esančios riešutuose, siejamos su spartesne medžiagų apykaita. Jeigu norite atsikratyti kelių kilogramų, pabandykite pusryčiams suvalgyti kelis tokius riešutus, daugiau judėti ir valgyti daugiau ląstelienos – rezultatai maloniai nustebins.

Šalutinis bertoletijų poveikis

Bertoletijos turi vos kelius šalutinis poveikius. O ir šie pasireiškia jų suvalgius labai daug. Nepaisant to, apie tykančius pavojus žinoti būtina. Pavyzdžiui, apie apsinuodijimą selenu ar alergiją riešutams.

Alergija bertoletijoms

Nors techniškai braziliški riešutai yra ne kas kita, o brazilinės bertoletijos medžio sėklos, jie gali išprovokuoti alergijos riešutams simptomus.

Šių riešutų alerginio potencialo tyrimas atskleidė, jog juose yra baltymų (tam tikrų 2S albumino formų), galinčių sukelti alerginių reakcijų. Kai kuriems žmonėms nuo bertoletijų ima niežėti odą, atsiranda bėrimas, tinimas, prasideda viduriavimas, retais atvejais netgi gali ištikti anafilaksinis šokas.

Esate alergiški riešutams? Bertoletijų turėtumėte vengti.

Apsinuodijimas selenu

Jeigu per kartą suvalgysite labai didelį kiekį bertoletijų, galite apsinuodyti selenu. Tokių atvejų pasitaiko labai retai, tačiau apie tokią galimybę žinoti būtina. Apsinuodijimas selenu vadinasi selenozė.

Nacionalinė sveikatos instituto mokslininkai išsiaiškino, kad apsinuodijimas selenu įmanomas tuo atveju, jeigu ilgą laiką valgysite labai didelį kiekį bertoletijų. Vienoje bertoletijoje gali būti iki 91 mcg seleno. Jeigu per dieną suvartojate daugiau nei 400 mcg seleno, jums kyla reali selenozės grėsmė.

Tai reiškia, kad 6 ar 7 tokie riešutai per dieną padidina apsinuodijimo selenu riziką. Valgant per daug šių riešutų taip pat gresia virškinimo sutrikimai, kvėpavimo problemos, plaukų slinkimas ir raumenų suglebimas. Itin retais atvejais apsinuodijimas selenu negrįžtamai pažeidžia inkstus ar gali paskatinti infarktą.

Saugus bertoletijų paros skaičius – 2 ar 3 riešutai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(3)
(11)

Komentarai (2)