Maisto produktai, kurie vėsina  ()

Mažiau angliavandenių ir baltymų – užtikrintas būdas ištverti svilinanti vasaros karštį, rašo independent.co.uk. Ekspertai atskleidė, kokius maisto produktus reikėtų rinktis, kad karštu oru galėtumėte jaustis gerai ir šiek tiek atvėstumėte. Tarp jų – špinatai, aitrioji paprika ir sriuba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išgyvenant vieną karščiausių vasarų apskritai, produktyvumo lygis krenta, mat karštis daro įtaką žmonių mitybai, dienotvarkei ir miegojimo įpročiams.

Mitybos specialistas Danielis O’Shaughnessy drauge su maisto pirkimo internetu kompanija „Just Eat“ sudėliojo maisto produktų, kuriuos reikėtų valgyti, ir kurių verčiau vengti, jei norite atvėsti, sąrašą.

Užtikrinti būdai įveikti karštį – valgyti daugiau arbūzų, vartoti ciberžolę ir sumažinti suvartojamų angliavandenių bei baltymų kiekį.

Pasak D. O’Shaughnessy, nepaisant to, kad sriuba laikoma žiemišku valgiu, vakarais, kai temperatūra ima kristi, suvalgomas šio patiekalo dubenėlis iš tiesų gali padėti išlaikyti vėsą.

„Dėl to labiau prakaituosite, tačiau, prakaitui garuojant, ore sugeriama energija, tad kūnas vėsinamas“, – aiškino dietologas.

Jis taip neabejoja, kad aitrioji paprika yra nuostabus pasirinkimas karštu oru, nes joje esantis kapsicinas siunčia signalą smegenims, kad kūnas perkaito. Tuomet imama daugiau prakaituoti, ir organizmas atvėsta.

Stiprus uždegimą slopinantis poveikis, kuriuo pasižymi ciberžolė – ta priežastis, dėl ko verta karštu oru rinktis su šiuo prieskoniu paruoštus patiekalus. Kurkuminas, pagrindinis šio prieskonio ingredientas, skatina tinkamą kraujotaką ir padeda ją pagreitinti bei atvėsinti organizmą.

Grahamas Corfieldas iš „Just Eat“ sako: „Temperatūra vis dar nekrenta, tad išmėginame įvairiausius kovos su karščiu būdus: nuo vėsaus dušo vos įžengus pro duris iki vengimo būti karštoje virtuvėje“.

„Žmonės gali nesuprasti, kad kai kurie jų mėgstami patiekalai gali padėti paversti karštį labiau pakeliamą. Yra daugybė karštį palengvinančių variantų – nuo paprasčiausio dubenėlio sriubos iki aštraus tailandietiško žaliojo kario“, – teigia G. Corfieldas.

D. O’Shaughnessy taip pat paminėjo svogūnus, kurių būna meksikietiškuose patiekaluose ir kariuose. Ši daržovė ajurvedinėje medicinoje (tradicinė indiškos medicinos forma, kuriai yra jau daugiau nei trys tūkstančiai metų) naudojama gydyti šilumos smūgį.

D. O’Shaughnessy rekomenduoja ir kitus variantus, padedančius palengvinti karštį: vėsumo jausmą suteikiančias mėtas, taip špinatus, kuriuose yra vitaminų ir mineralų, padedančių palaikyti tinkamą kraujospūdį, o tai padeda išlaikyti vėsą.

Mitybos specialistas pridūrė, kad kokosų pienas, kurio būna tokiuose patiekaluose kaip tailandietiškas žaliasis karis, turi svarbių maistinių medžiagų, padedančių palaikyti organizmo aprūpinimą skysčiais ir užkirsti kelią karštu oru ištinkančiam išsekimui bei raumenų skausmui.

Arbūzai, kurių sudėtyje gausu vandens, taip pat turi citrulino – amino rūgšties, atpalaiduojančios organizmą ir padedančios išplėsti kraujagysles – dėl to kraujotaka organizme tampa aktyvesnė, o kūnas gali lengviau atvėsti.

Tačiau yra ir tokių maisto produktų, kurių per karščius verčiau vengti. D. O’Shaughnessy pataria atsisakyti maisto, kuriame gausu angliavandenių, pavyzdžiui, ryžių ar pilno grūdo produktų, taip pat maisto, kuriame daug baltymų – pavyzdžiui, mėsos.

„Kai karšta, maistas, kuriame gausu baltymų, gali būti sunkiau virškinamas. Mėsa yra pakankamai sunkiai virškinama, o virškinimo procesas sukuria karštį (vyksta termogenezė), todėl gali atrodyti, kad yra dar karščiau, nei yra. Augalinis maistas gali būti geras pasirinkimas, mat vegetariškiems patiekalams suvirškinti reikia mažiau energijos, palyginus su mėsa“, – aiškino mitybos specialistas.

10 maisto gudrybių, padedančių atvėsti:

  • valgykite špinatus;
  • pasimėgaukite dubenėliu sriubos;
  • rinkitės patiekalus su aitriąja paprika;
  • valgykite arbūzų;
  • vartokite daugiau ciberžolės;
  • valgykite mažiau angliavandenių;
  • atsisakykite mėsos;
  • valgykite svogūnų;
  • rinkitės patiekalus ir gėrimus, kuriuose yra mėtų;
  • rinkitės patiekalus su kokosų pienu.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()