Dažniausiai užduodami klausimai apie cholesterolį: ką reikėtų valgyti ir ko atsisakyti, norint sumažinti blogojo cholesterolio kiekį  ()

Vis dar kalbama, kad negalima vartoti riebių pieno produktų, kiaušinių, esant aukštam cholesterolio kiekiui kraujyje. Tačiau daktaras Michaelis Moslis paneigė plačiai paplitusius įsitikinimus ir atsakė į dažniausiai užduodamus klausimus cholesterolio tema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalas „Daily Mail“ pateikė jam dažniausiai apie cholesterolį užduodamus klausimus ir atsakymus. Kviečiame su jais susipažinti ir jus:

- Turiu labai aukštą cholesterolio kiekį kraujyje – tai kenkia net mano šeimai. Vartoju cholesterolio kiekį mažinančius vaistus. Mano gydytojas sako, kad turiu laikytis mažai riebalų turinčios dietos. Tačiau aš daug skaičiau apie riebaus sūrio, pieno ir sviesto naudą, esant aukštam cholesterolio kiekiui. Ar galite paaiškinti?

- Kai kurie žmonės turi genetiškai nulemtą aukštą cholesterolio kiekį – ši būklė vadinama šeimine hipercholesterolemija – tokie žmonės gauna didžiulę naudą vartojant cholesterolį mažinančius vaistus. Ar mažai riebalų turinti dieta padės, taip pat priklauso nuo vartojamų riebalų ir to, ką jūs pradėtumėte valgyti vietoje jų.

Jei tai reiškia, kad, pavyzdžiui, valgysite daug cukraus turinčių angliavandenių, remiantis daugybe tyrimų, tai nepadės jūsų širdžiai. Kita vertus, daugiau sveikųjų riebalų, pavyzdžiui, alyvuogių aliejaus, riebios žuvies ir riešutų, valgymas padėtų sumažinti širdies ligų riziką.

Kai kalbama apie riebų pieną, šis klausimas kiek painesnis. Apskritai sveika populiacija, vartojanti riebų jogurtą ir pieną, linkusi mažiau tukti, sirgti II tipo diabeto ir širdies ligomis.

Kita vertus, sūris ir sviestas didina MTL (mažo tankio lipoproteinai) – „blogo“ cholesterolio kiekį – ir turėtų būti valgomi saikingai.

- Ar jūsų patarimai gerti riebų pieną, o ne liesą ar pusiau liesą, taikomi ir 2 tipo diabetikams? Tai prieštarauja mano šeimos gydytojo teiginiams.

- Plačiai paplitęs įsitikinimas, kad liesas arba pusiau liesas pienas geresnis, nes jame yra mažiau sočiųjų riebalų. Tačiau sotieji riebalai nėra vienodi, o kai kurie riebalai, esantys riebiame piene, naudingi.

Šiame tyrime, kuriame dalyvavo 3736 žmonės, atrasta, kad tie, kurių kraujyje rastas didžiausias palmitolio rūgšties kiekis (ženklas, kad jie geria riebų pieną) turėjo daug mažesnį atsparumą insulinui. Jie buvo du kartus mažiau linkę sirgti 2 tipo diabetu.

- Jūs sakėte, kad jūs valgote plaktus kiaušinius su lašiša beveik kiekvieną rytą, bet aš skaičiau, kad nederėtų valgyti daugiau nei dviejų ar trijų kiaušinių per savaitę dėl choresterolio kiekio. Paaiškinkite!

- Manoma, kad kiaušiniai, kadangi juose yra cholesterolio, padidina cholesterolio kiekį kraujyje. Dabar žinome, kad tai netiesa. Kiaušiniai turi daug baltymų ir visų kitų maistinių medžiagų, todėl esu jų mėgėjas. „NHS Choices“ nurodo: „Nėra rekomenduojamo kiekio, kiek kiaušinių turėtumėte valgyti“.

- Aš sirgau 2-ojo tipo cukriniu diabetu maždaug 25 metus, tačiau 5:2 mitybos dėka aš praradau daugiau svorio ir sugebėjau perpus sumažinti vaistų dozę. Mano KMI (kūno masės indeksas) vis dar yra 30. Ar manote, kad galėčiau visiškai nebevartoti vaistų, jei prarasčiau dar daugiau svorio?

- Jūsų svorio netekimas – puikus pasiekimas, neabejotinai sumažinęs tokių komplikacijų kaip širdies ligos, demecija, riziką. Svorio numetimas reiškia, kad jums sumažėjo artrito rizika ir išsprendėte daug kitų problemų, kylančių dėl per didelio riebalų kiekio.

Negaliu pasakyti, ar jūs kada nors galėsite nebegerti vaistų.

Aš susitikau su žmonėmis, sergančiais 2 tipo cukriniu diabetu ilgiau nei dešimt metų, ir, įveikusieji 8 savaičių be cukraus dietą, sugebėjo mesti visus vaistus. Tačiau, kuo ilgiau sirgote 2 tipo cukriniu diabetu, tuo mažiau tikėtina, kad jūsų kasa vėl veiks kaip anksčiau. Be to, kadangi jūs vis dar turite antsvorį, kuo daugiau riebalų prarasite, tuo geriau.

- Daugelis mano draugų sėkmingai prarado svorio, naudodamiesi jūsų metodu 5:2. Bet atrodo, kad jis man neveikia. Ar tai gali būti dėl to, kad man menopauzė ir taikoma pakaitinė hormonų terapija?

- Menopauzė gali būti susijusi su svorio padidėjimu dėl daugelio priežasčių. Taip pat ji gali būti susijusi su hormonais, bet nereikia pamiršti, kad šiuo laikotarpiu moters gyvenimas smarkiai pasikeičia.

Aš rekomenduočiau pabandyti greito svorio metimo būdą pagal knygą „Fast 800“, remiantis juo, per kelias savaites palaipsniui pereinama iki 800 kalorijų per dieną.

Dauguma žmonių stebisi, kaip tai lengva padaryti.

- Aš bandžiau laikytis „Fast 800“ dietos ir man neblogai sekėsi. Turiu vieną svarbų klausimą: ar dirbtiniai saldikliai turi tokį patį poveikį cukraus kiekiui kraujyje kaip normalus cukrus?

- Dirbtiniai saldikliai neturi tokio pat poveikio jūsų cukraus kiekiui kraujyje kaip normalus cukrus, nes jie neabsorbuojami plonojoje žarnoje.

Tai reiškia, kad jie gali sukelti uždegimą, kai jie pasiekia gaubtinę arba storąją žarną.

Geriausias dirbtinis saldiklis tikriausiai būtų stevia.

- Aš vertinu jūsų straipsnį apie senėjimą ir pusiausvyrą. Bandžiau testą, kurį pasiūlėte: stebėjau, kiek ilgai galėčiau stovėti ant vienos kojos užsimerkęs. Viena puse pavyko tris sekundes, o kita – 23. Man 65-eri. Ką tai reiškia? Taip pat turiu draugę su Meniere liga. Ar toks bandymas jai padėtų?

- Šiame straipsnyje kalbėjau apie tai, kaip svarbu balansas gyvenime ir kodėl vertėtų daryti daugiau pusiausvyros išlaikymo pratimų. Pavyzdžiui, joga – ypač geras pasirinkimas vyresnio amžiaus žmonėms.

Gebėjimas stovėti ant vienos kojos yra geras sveiko senėjimo rodiklis ir dauguma jūsų amžiaus žmonių (nuo 60 iki 70 metų), turėtų išsilaikyti ant vienos kojos 34 sekundes, atmerktomis akimis, o keturias sekundes – užmerktomis.

Nors daugelis iš mūsų turi vieną koją, su kuria lengviau išlaikyti pusiausvyrą nei su kita, mane stebina, kad jūsų atveju esama tokio didelio skirtumo. Taip pat nustebino tai, kad silpnesniaja koja galite stovėti tiesiai tris sekundes.

Bandymas parodo daugybę skirtingų dalykų – nuo jūsų kojų jėgos iki vestibuliarinės sistemos veiksningumo.

Sunku pasakyti, kas yra šio nesutapimo priežastis. Pabandykite pasipraktikuoti stovėti ant silpnesnės kojos ir pažiūrėkite, ar tai pagerina padėtį.

Kalbant apie Meniere ligą, kuria sergant dažnai svaigsta galva, įrodyta, kad gali būti naudingi specifiniai pratimai, praktikuojami vestibuliarinės reabilitacijos metu. Daugiau informacijos apie pratimus rasite apsilankę menieres.org.uk.

Parengta pagal ,,Daily Mail“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(3)
(2)

Komentarai ()