Idealu yra 5 per dieną, bet jokiais būdais ne daugiau kaip 20: štai ką apie džiovintus vaisius ir riešutus aiškina profesorius  (1)

Svoris auga arba nekrenta, nors maitinatės sveikai? Gali būti, kad visai nepagalvoję suvartojate šimtus nereikalingų kalorijų. Apie dažnai vartojamus riešutus ir džiovintus vaisius, kaip užkandžius, DELFI laidoje „Sveikatos receptas“ pasakojo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per dieną – ne daugiau 20 riešutų

„Ko gero, visi mėgstame riešutus, džiovintus vaisius, slyvas, razinas. Tačiau ne visada pagalvojame, kiek šie produktai mums yra vertingi, o kiek teikia energijos ir kalorijų. Nesusimąstome, kiek jų galime suvalgyti. Visų pirma, noriu pakalbėti apie riešutus. Jie yra aliejinė kultūra, tad jei pažiūrėtume į sveikos mitybos piramidę pamatytume, kad aliejus, o šalia jo riešutai, yra atskirti į kitą produktų grupę. 100 gramų riešutų, net nesvarbu, kokie jie būtų – lazdyno, graikiniai, migdolai ar kiti, mums teikia maždaug 600 kcal“, – kalbėjo profesorius.

100 gramų maišelį mes labai nesunkiai galime sukramsnoti sėdėdami prie kompiuterio, vartydami knygą ar žurnalą. R. Stukas sako, kad moteriai antroje nėštumo pusėje energijos poreikis padidėja tik 300 kcal. Vadinasi, vieno šio maišelio riešutų pakaktų dviems nėščiosioms antroje nėštumo pusėje.

Pasak VU profesoriaus, idealiausias variantas per dieną suvalgyti po 5 riešutus, tačiau jokiu būdu ne daugiau nei 20. Valgant džiovintas razinas ar slyvas, gali atrodyti, kad jose labai daug cukraus, nes jos labai saldžios. Džiovinti vaisiai yra praradę visą savo vandenį, tad medžiagos tampa koncentruotos. Vis dėlto jų kaloringumas yra beveik perpus mažesnis nei riešutų.

Džiovinti vaisiai: sveika, bet ne visi

„Džiovintuose vaisiuose nėra riebalų, tik angliavandeniai. Tačiau didžioji dalis yra molekuliniai angliavandeniai, kurie mūsų paros maisto racione turi sudaryti ne daugiau nei 10 procentų kcal. Jei suvalgytume 100 g razinų, ir gautume tą 10 procentų. Taigi, viso razinų maišelio taip pat nereikėtų suvalgyti. Jei nusipirkome jų 100 g, per dieną galima jo suvalgyti ketvirtadalį, tada porcijos neviršysime“, – sakė R. Stukas.

Ypač džiovintose slyvose yra nemažai koncentruotų mineralinių medžiagų, didelė kalio koncentracija, kuris reikalingas gerai širdies veiklai palaikyti. Todėl suvalgyti šiek tiek razinų ar džiovintų slyvų yra naudinga. Būtent šie du džiovinti vaisiai yra vertingiausi, nes paprastai jie nėra pasaldinti papildomai.

„Kartais nusiperkame ir egzotinių džiovintų vaisių, pavyzdžiui, ananasų. Jaučiame, kad jų paviršius tarsi pasaldintas cukrumi. Tokie vaisiai sveikatai nėra palankūs. Be to, reikia atkreipti dėmesį, kad tiek razinose, tiek slyvose yra skaidulinių medžiagų. Būtent šios medžiagos turi fiziologinę reikšmę, jos palaiko normalią žarnyno veiklą, palaiko žarnyne gyvenančių bakterijų gyvybingumą. Nuo šių bakterijų priklauso mūsų organizmo sveikata, net ir polinkis sirgti viena ar kita liga ar vaikų gebėjimas mokytis. Todėl skaidulinių medžiagų reikia“, – apibendrino profesorius R. Stukas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai (1)