Pasak gydytojo, yra dvi alergijų rūšys: pasitikrinkite, ar neturite slaptos alergijos - pagrindiniai simptomai, kaip ją atpažinti (Video)  ()

Tam tikru momentu savo gyvenime kiekvienas žmogus gali patirti jautrumą maistu, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Tačiau didelė mūsų dalis, priduria jis, net nežino, kad yra alergiški kuriam nors iš kasdien vartojamų maisto produktų ir neatpažįsta jų sukeliamų simptomų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Varvanti nosis, ašarojančios akys, dilgėlinė – žmonės, turintys alergiją, žino klasikinius simptomus.  Bet ar žinojote, kad galvos skausmas, nuovargis, netgi didėjantis svoris gali būti jūsų organizmo alerginė reakcija į maistą?“, – teiraujasi A. Unikauskas.

Pasak jo, yra dvi alergijų rūšys. Pirmoji – sunkios, aiškios arba tos, apie kurias žmogus žino. Jos gali būti pavojingos gyvybei: „Žmonės, turintys tokią alergiją, apie ją paprastai žino ir nepalieka namų be adrenalino injekcijos savo kišenėje. Pagrindiniai produktai, sukeliantys sunkias alergijas – riešutai ir jūrų gėrybės.“

Antroji alergijų rūšis, tikina A. Unikauskas – jautrumas maistui. „Tam tikru momentu savo gyvenime kiekvienas žmogus gali patirti jautrumą maistui. Visi valgote maistą, kuris gali sukelti alerginę reakciją. Tačiau galite neatpažinti simptomų. Apie jautrumą pienui ir glitimui kalbame dažnai, tačiau daugelį gali nustebinti, kad jūsų organizmas gali būti jautrus ir kiek rečiau aptariamiems produktams“, – įsitikinęs gydytojas.

Produktai, kurie dažniausiai sukelia slaptą alergiją, sako jis – kiaušiniai, pomidorai, citrusiniai vaisiai, šokoladas, paprika, grybai. Turint alergiją šiems produktams, gali pasireikšti nemalonūs simptomai: nuovargis, dujų kaupimasis, maisto troškimas ir svorio augimas, užsikimšusi nosis, sąnarių skausmai, odos bėrimai.

Norintiems išsiaiškinti, ar kuris nors iš išvardintų produktų sukelia alergiją, A. Unikauskas pataria išmėginti 3 žingsnių mitybos planą:

1 žingsnis. Pakeiskite kai kuriuos maisto pasirinkimus: vietoje kavos gerkite arbatą, saldumynus pakeiskite vaisiais ir uogomis.

2 žingsnis. 5 dienas vykdykite organizmo valymo planą, rinkdamiesi produktus, kurie retai sukelia alergijas. Pavyzdžiui, pusryčiams rinkitės grikių košę, kurią galite paskaninti moliūgų sėklomis, uogomis, migdolais, užkandžiaukite daržovių sultiniu ir migdolais. Pietums valgykite žuvį arba vištieną su daržovėmis ir rudaisiais ryžiais, o vakarienei – žuvį su daržovėmis.

3-ias žingsnis. Kai išvalysite organizmą, galite po truputį įtraukti produktus, kurių buvote atsisakę ir kurie galėjo sukelti nepageidaujamus simptomus. Pavyzdžiui, išsirinkite vieną produktą ir valgykite jį dvi dienas, taip darykite su visais produktais. Stebėkite, kaip jaučiatės. Jeigu jaučiatės blogai, tai – jūsų organizmo signalas, kad šis maisto produktas netinka.

„Jeigu pajaučiate neigiamą organizmo reakciją tam tikram produktui, nustokite jį visiškai vartoti tris mėnesius, leiskite atsigauti savo imuninei sistemai ir tuomet galite pabandyti tą produktą vėl įtraukti į savo mitybą“, – sako A. Unikauskas.

Plačiau – laidos įraše:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Gertrūda Stripeikytė
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()