Aptiktas rekordinio dydžio, viską aplink ryjantis kosminis gigantas - 40 milijardų kartų masyvesnis už Saulę  ()

Galaktikų centruose esančios supermasyvios juodosios skylės (SMJS) yra bent šimtus tūkstančių kartų masyvesnės už Saulę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausių jų masė viršija net dešimt milijardų, o dabar pranešta apie masyviausią tiesioginiais matavimais paremtą SMJS masę.

Didžiulės elipsinės galaktikos Holmberg 15A centre esanti juodoji skylė pasirodė esanti 40 milijardų kartų masyvesnė už Saulę. Šis skaičius gautas modeliuojant žvaigždžių orbitas galaktikoje ir siekiant atkurti stebėjimų duomenis. Anksčiau šios SMJS masė buvo įvertinta kaip dar didesnė, bet tik remiantis sąryšiais tarp aktyvaus galaktikos branduolio spinduliuotės ir jo juodosios skylės masės. Šie sąryšiai paremti tik stebėjimais, o ne fizikiniu supratimu apie jų prigimtį, todėl yra mažiau patikimi.

Holmberg 15A SMJS masė beveik siekia teorinę ribą, kiek juodosios skylės gali užaugti rydamos aplinkines dujas. Tiesa, dviejų ar daugiau juodųjų skylių susijungimai, įvykę susiliejus jų galaktikoms, gali sukurti SMJS, masyvesnę už šią ribą.

Žvaigždžių judėjimas Holmberg 15A galaktikos centrinėje dalyje atitinka skaitmeninių modelių prognozes, jei ši galaktika susiformavo susijungiant dviem elipsinėms, taigi ir SMJS greičiausiai savo masę pasiekė po bent vieno reikšmingo susijungimo. Tokie atradimai padeda geriau suprasti pačių masyviausių galaktikų ir juodųjų skylių evoliuciją.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(41)
(3)
(38)

Komentarai ()

Susijusios žymos: