Šveicarai sukūrė kačių vakciną, kuri turėtų patikti visiems kačių mylėtojams - mažina alergiją  ()

Šveicarų kompanija „HypoPet“ neseniai pranešė sukūrusi vakciną, kuri leistų daugeliui katėms alergiškų žmonių namuose auginti šiuos augintinius, rašoma svetainėje „BigThink“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Alergija katėms yra gana dažna – vieniems ji pasireiškia įkyriu šniurkščiojimu ar čiauduliu, o kitiems ji gali lemti kelionę greitosios pagalbos automobiliu. Tačiau ne mažiau stipri nei alergija yra ir kai kurių žmonių simpatija nepriklausomoms ir paslaptingoms Egipto deivės Bastos palikuonėms. Iki šiol alergiški kačių mylėtojai galėjo tik vengti kontakto su jomis, arba turėjo alternatyvą nuolatos gerti antihistamininius preparatus, slopinančius alerginę reakciją.

Daugelį metų mokslininkai ieškojo būdų, kaip galima būtų užkirsti kelią alergijai katėms – net buvo keltos idėjos genetiškai modifikuoti kačių veislę, kuri nekeltų alergijos. Tačiau panašu, kad mokslininkų grupei, dirbančiai kartu su šveicarų bendrove „HypoPet“, pavyko sukurti vakciną nuo katėse esančių alergenų. Įdomiausias aspektas yra tai, kad vakcina yra skirta ne žmonėms, o pačioms katėms.

„HypoCat“ pavadinta vakcina skirta sumažinti baltymo „Fel d 1“ kiekį – šis baltymas yra vienas iš penkių alergenų, kuriuos gamina kačių organizmas. Ši substancija išskiriama į kačių seiles bei ašaras ir patenka ant jų kailiuko, todėl liečiant ar glostant šiuos gyvūnėlius „Fel d 1“ jautriems žmonėms pasireiškia alerginė reakcija.

Moksliniame žurnale „The Journal of Allergy and Clinical Immunology“ paskelbtame straipsnyje kartu su „HypoPet“ kompanija dirbantys mokslininkai teigia, kad jiems pavyko sėkmingai išbandyti naujosios vakcinos poveikį su 54 skirtingomis katėmis. Vakcina pastebimai sumažino „Fel d 1“ medžiagos išsiskyrimą, be to eksperimentų metu nebuvo pastebėta jokio pašalinio poveikio pačioms katėms.

Mokslininkai nėra išsiaiškinę, kokį vaidmenį atlieką šis baltymas ir faktas, kad nebuvo pastebėta jokio pašalinio vakcinos poveikio katėms, kuriose buvo stipriai sumažintas „Fel d 1“ kiekis, leidžia daryti prielaidą, kad galbūt šis baltymas yra evoliucijos rudimentas.

Deja, vaistines ši vakcina, ko gero, pasieks tik dar po kelių metų – šis šveicarų mokslininkų tyrimas tėra tik pirmasis preparato komercializavimo etapas. Dabar laukia ilgas klinikinių bandymų su žmonėmis etapas, kol Europos ir JAV vaistų agentūros suteiks leidimus vakcinai patekti į rinką.

Ši vakcina atneštų naudos ne tik alergiškiems kačių mylėtojams, bet ir pačioms katėms – alerginė reakcija yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės palieka kates gyvūnų prieglaudose ar kitaip jų atsikrato. Vien JAV kasmet į prieglaudas atiduodama 3,4 mln. kačių ir du penktadaliai šių augintinių būna užmigdomi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()