Vieni populiariausių vaistų pasaulyje turi stiprų paslėptą šalutinį poveikį, apie kurį daugelis nežino  ()

Protonų siurblio inhibitoriai (PSI) - tai itin populiarūs vaistai, skirti su skrandžio rūgšties hipersekrecija susijusioms ligoms gydyti. Teigiama, kad PSI apsaugo skrandį ir padeda išgyti virškinimo sistemos gleivinei. Tačiau Austrijos mokslininkai mano, kad žmonės turėtų žinoti apie galimą šalutinį poveikį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Protonų siurblio inhibitoriai yra vieni iš dažniausiai gydytojų išrašomų vaistų pasaulyje, tačiau nenustebkite, jei šio pavadinimo nesate girdėję. Šiuo metu žinomi penki šios grupės vaistai: omeprazolas, lanzoprazolas, ezomeprazolas, rabeprazolas ir pantoprazolas. Šiai grupei priklauso daugybė receptinių ir nereceptinių vaistų, kurių pavyzdžius galite peržiūrėti svetainėje vaistai.lt.  Visi šie vaistai priklauso PSI grupei.

PSI slopina skrandžio rūgšties jonų pernašos sistemos veikimą. Kitaip tariant, tokie vaistai padeda, kai kankina rėmuo ar kitos su skrandžio rūgštingumu susijusios problemos. Kai skrandžio gleivinė dėl kokių nors priežasčių yra pažeista, gydytojai taip pat skiria PSI - tai padeda greičiau išgyti. Tačiau mokslininkai teigia, kad PSI populiarumas turi ir neigiamų pasekmių.

Vienos Medicinos Universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kuris atskleidė, jog po PSI skyrimo dažnai skiriami ir antialerginiai vaistai. Tai dar kartą patvirtina, kad skrandį apsaugantys vaistai gali paskatinti ar net iššaukti alergines reakcijas. Tačiau net mokslininkai nustebo pastebėję, koks stiprus šis šalutinis poveikis - PSI stiprių alerginių reakcijų riziką padidina net du-tris kartus.

PSI ir alerginių reakcijų ryšį mokslininkai nustatė tirdami 2009-2013 metų receptinių vaistų vartojimo duomenis, kuriuos tyrėjams pateikė Austrijos socialinio draudimo institucijos. Mokslininkai ieškojo atvejų, kuomet antialerginiai vaistai buvo skirti žmonėms, kurie anksčiau vartojo PSI. Taip mokslininkai nustatė, kad PSI ar panašių skrandį apsaugančių vaistų vartojimas padvigubina ar net patrigubina stiprių alerginių reakcijų (tokių, kurioms reikalingas medikamentinis gydymas) riziką.

Bet kodėl taip yra? Skrandžio rūgštis iš tiesų atlieka ne vieną funkciją. Visų pirma, žinoma, rūgštis virškina maistą - fermentai skaido baltymus ir kitas molekules, kad jos galėtų būti įsisavinamos. Tačiau skrandžio rūgštis taip pat tarnauja ir kaip barjeras, saugantis nuo bakterijų ir kitų patogenų. Kai rūgštingumas sumažinamas PSI ar kitais vaistais, alergenai lengviau patenka į organizmą per skrandį.

Tačiau PSi atsisakyti kai kuriais atvejais tiesiog neįmanoma. Todėl mokslininkai ragina nevartoti šių vaistų ilgiau nei būtina. Vos tik jie atlieka savo darbą, jų vartojimą reikėtų nutraukti. PSI kenkia virškinimui, keičia žarnyno mikroflorą ir netgi didina alerginių reakcijų riziką. Todėl gydytojai turėtų atsargiau skirti šiuos vaistus ir pirmiausia pasiūlyti keisti įpročius - tai yra vienas iš efektyviausių skrandžio rūgštingumo problemų sprendimo būdas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(41)
(3)
(38)

Komentarai ()