Tai būtina žinoti - net menkiausias galvos sutrenkimas gali sukelti ilgalaikį nerimo sutrikimą: štai ką rodo naujas tyrimas ir kaip tai galima atpažinti stebint savo uoslę  ()

Jau seniai žinoma, kad smegenų sutrenkimai dažnai bent jau trumpam atima uoslę. Dabar Monrealio Universiteto mokslininkai teigia, tam net nereikia rimtos traumos, tačiau net ne tai labiausiai paveikia gyvenimo kokybę. Tai sužinoję galvą saugosite dar labiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Monrealio Universiteto mokslininkai nuvyko į Vispą Šveicarijoje, kad ištirtų keletą galvos sutrenkimo atvejų. Vispas tam puikiai tinka - slidinėjimo kurorto ligoninėje visada guli bent keli smegenis susižeidę žmonės. Iš viso tyrime dalyvavo 42 žmonės - 20 patyrę nestiprius galvos sumušimus ir 22 patyrę galūnių kaulų lūžius. Visi atrinkti pacientai patyrė pakankamai nerimtas traumas - incidentų metu jie dėvėjo šalmus ir kitą saugumo įrangą. Taip pat svarbu paminėti, kad mokslininkai žmones apklausė nepraėjus nei 24 valandoms po traumos.

Mokslininkai dalyviams pasiūlė pauostyti kelias lazdeles su sintetiniais kvapais - buvo pasirinkti gvazdikėlių, rožių, česnako ir kiti kvapai. Dalyviams tereikėjo juos atpažinti. Sveikiems žmonėms ši užduotis pasirodytų juokingai lengva, tačiau daugiau nei pusė smegenų sutrenkimus patyrusių žmonių negalėjo įvykdyti užduoties. Sunkiai sekėsi ir 5 tiems, kurie susilaužė galūnių kaulus, bet galvos traumos nepatyrė. Tiksliau, manė, kad nepatyrė.

Tyrėjai teigia, kad šis tyrimas įrodo, kad net ir nestiprūs sutrenkimai gali laikinai apriboti uoslę. Šie žmonės, kurie buvo tik susilaužę galūnes, vis tiek skaudžiai krito. Net jei galvos jie nesusitrenkė, jie patyrė traumas, kurios kuriam laikui atėmė galimybę užuosti įvairius kvapus.

Mokslininkai tyrimo dalyvius vėl susirado po 12 mėnesių. Paaiškėjo, kad pacientų uoslė atsistatė per maždaug pusvalandį. Tai - gera žinia. Tačiau mokslininkai sužinojo ir tai, kad tie, kurie patyrė galvos sutrenkimus, žymiai dažniau kentėjo nuo nerimo sutrikimų. Juos dažnai kamavo panikos priepuoliai, neracionalios baimės, sunkumai atsipalaiduojant. Net 65 % smegenų traumas patyrusių žmonių pripažino jaučiantys šiuos simptomus.

Žmonės po nedidelių galvos traumų dažnai net nesikreipia į gydytojus. Jei jie nejaučia skausmo, nepradeda pamiršti ką tik įvykusių įvykių, nepasiklysta pažįstamoje aplinkoje, jie dažnai mano, kad yra visiškai sveiki. Tačiau mokslininkai teigia, kad uoslės praradimas ir nerimo priepuoliai rodo ką kitą. Dar daugiau - šių simptomų stiprumas gali atspindėti ir traumos mastą.

Problema yra ir tame, kad pacientai retai pripažįsta pajutę, jog jų uoslė staiga susilpnėjo. Apie tai pranešti tiesiog būtina. Tuo tarpu medikai turėtų nepaleisti smegenų sutrenkimus patyrusių žmonių iš akiračio - nors jie atrodo visiškai pasveikę, juos vis dar gali kamuoti nerimas ir kiti nemalonūs simptomai.

(9)
(0)
(9)

Komentarai ()