Šis užkandis smegenų veiklą pagerina net 60 proc.: užteks dviejų arbatinių šaukštelių  ()

Remiantis nauju Pietų Australijos universiteto tyrimu nustatyta, kad riešutų valgymas padeda pagerinti smegenų veiklą vyresniame amžiuje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai reikšmingas atradimas, nes visame pasaulyje senėjančių gyventojų skaičius ir toliau auga (pavyzdžiui, prognozuojama, kad iki 2057 m. Australijoje bus 8,8 mln. vyresnio amžiaus žmonių – 22% gyventojų).

Tyrime, paskelbtame žurnale „Nutrition, Health and Aging“, dalyvavo 4822 vyresnių nei 55 metų kinų. Buvo stebimas riešutų valgymo poveikis šiems žmonėms.

Nustatyta, kad per dieną suvalgius daugiau nei 10 gramų riešutų – tai prilygsta dviem arbatiniams šaukšteliams – pagerėja mąstymas, gebėjimas samprotauti ir atmintis.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad toks pats riešutų kiekis gali 60 proc. pagerinti pagyvenusių žmonių pažinimo funkciją, palyginti su tais, kurie nevalgo riešutų.

Tyrime buvo išnagrinėti devyni Kinijos sveikatos mitybos tyrimai, atlikti per 22 metus. Nustatyta, kad 17 procentų dalyvių reguliariai valgė riešutus (dažniausiai žemės riešutus).

Manoma, kad žemės riešutai turi priešuždegiminį ir antioksidacinį poveikius, o tai, dr. Ming Li nuomone, gali padėti sumažinti gebėjimo pažinti prastėjimą.

„Yra žinoma, kad riešutuose esama daug sveikųjų riebalų, baltymų ir skaidulų, o šios maistinės savybės mažina cholesterolio kiekį ir pagerina pažinimo funkciją.

Nors su amžiumi susijęs gebėjimo pažinti prastėjimas ir neurodegeneracinės ligos nėra išgydomos, tam tikras maistas, šiuo atveju – riešutai, pagerina vyresnio amžiaus žmonių smegenų sveikatą.

Šis tyrimas yra pirmasis, parodęs ryšį tarp vyresnio amžiaus Kinijos gyventojų pažinimo gebėjimų ir riešutų vartojimo. Gyventojų senėjimas – tai vienas svarbiausių XXI amžiaus iššūkių“, – sakė M.Li.

Remiantis „Medical News Today“, žemės riešutai yra vieni sveikiausių riešutų dėl polifenolių, antioksidantų, flavonoidų ir amino rūgščių. Pagal sveikumą eilėje rikiuojasi migdolai, pistacijos, anakardžiai ir graikiniai riešutai.

Parengta pagal bodyandsoul.com.au

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()