Rusija žino, iš kur TKS atsirado skylė, tačiau amerikiečiams to nesakys  ()

Rusija nusprendė, kad prie Tarptautinės kosminės stoties (TKS) prijungtame keleiviniame modulyje atsiradusios skylės paslaptis liks neatskleista net artimiausiems TKS partneriams. Dėl to NASA vadovas Jimas Bridenstine'as pažadėjo asmeniškai pasikalbėti su „Roskosmos“ vadovais, rašo space.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jie man nieko nepasakė“, – per Hjūstone vykusią konferenciją energetikos tema viešai sakė NASA vadovas. Tačiau jis pabrėžė, kad nori palaikyti gerus santykius su Rusija – tai yra vienas iš dviejų esminių JAV partnerių, išlaikančių orbitinę laboratoriją (kitas yra Europos kosmoso agentūra, ESA).

„Nenorėčiau, kad vienas klausimas apkartintų santykius, bet akivaizdžiai nepriimtina tai, kad TKS atsiranda skylių“, – sakė J.Bridenstine'as, užsimindamas apie 2 mm skersmens skylę, kurią 56-oji TKS įgula surado žmonių gabenimui skirtoje „Soyuz MS-09“ kapsulėje, kuri buvo jau prijungta prie stoties.

J.Bridenstine'o komentaras buvo reakcija į reportažą, kurį parengė Rusijos tarptautinė naujienų agentūra „RIA Novosti“. Šiame reportaže „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas teigė, kad jo agentūra išsiaiškino, iš kur atsirado skylė, tačiau neketina šios informacijos skleisti už „Roskosmos“ ribų.

„Mums jau aišku kas nutiko, bet jums nieko nesakysime“, – susitikime su mokslinės konferencijos dalyviais sakė D.Rogozinas. TKS įgula skylutę „Soyuz“ kapsulėje aptiko 2018 metų rugpjūčio 29 dieną, po to, kai TKS automatinės sistemos užfiksavo pamažu krentantį dujų slėgį. Šis modulis prie stoties jau buvo prisijungęs beveik tris mėnesius – juo į TKS atvyko trys nauji įgulos nariai.

Astronautai skylę užkimšo epoksidine derva, medžiaga ir itin stipria lipnia juosta, o Rusija vykdė tyrimą. Per kelias pirmąsias savaites po skylės atradimo D.Rogozinas buvo išreiškęs minčių, kad galbūt skylutę pramušė mikrometeoroidas, o vėliau pareiškė, kad skylę galėjo išgręžti žmonės – tyčia arba netyčia.

2018 m. rugsėjį NASA ir „Roskosmos“ išplatino bendrą pareiškimą po to, kai abiejų agentūrų vadovai pasikalbėjo telefonu. Agentūros „susitarė atidėti pirminių išvadų ir bet kokių paaiškinimų teikimą tol, kol nebus atliktas galutinis tyrimas“.

Šiuo metu „Roskosmos“ yra vienintelė pasaulio kosminė agentūra, gebanti į kosmosą iškelti žmones – NASA tokio gebėjimo neteko 2011 metais, kai buvo nutraukta daugkartinių erdvėlaivių programa. Tačiau dvi komercinės JAV įmonės – „Boeing“ ir „SpaceX“ – jau vykdo keleivinių kapsulių bandymus: pirmieji bandymai su įgula viduje turėtų būti vykdomi dar šiais metais. Bet tol, kol bandymai nebus baigti, „Soyuz“ bus vienintelė žmonių nugabenimo į TKS ir pargabenimo iš jos priemonė.

Abi kosminės agentūros bendradarbiauja jau daugiau nei dvi dešimtis metų – nuo to laiko, kai praėjusio amžiaus pabaigoje bendromis pastangomis iškeltas orbitinis TKS kompleksas. Nors būta ir kitų JAV ir Rusijos (ir Sovietų sąjungos) kosmoso agentūrų bendradarbiavimo atvejų: 1975 metais vykdyta bendra „Apollo-Soyuz“ misija, o nuo 1994 iki 1998 metų Rusija su NASA užmezgė partnerystę, pagal kurios sutarimą NASA daugkartiniai erdvėlaiviai skraidė į kosminę stotį „Mir“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: