Marko Tveno paminėtame ežere mokslininkai aptiko išskirtinio atsparumo trilytes kirmėles  ()

Mokslininkai atrado 8 kirmėlių rūšis, kurios sugeba išgyventi itin sūriame ir arseno turtingame Mono ežere Kalifornijoje. Pasak tyrėjų, vienos rūšies atstovės turi 3 lytis, skelbia „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Markui Tvenui šis ežeras buvo dar viena Negyvoji jūra, o mokslininkai sūriame ir arseno prisotintame vandenyje atrado ne vieną iki šiol nežinomą gyvybės rūšį.

Mono ežeras yra žinoma krevečių, musių, bakterijų ir dumblių buveinė, tačiau niekas netikėjo, kad jame gali klestėti ir kitos rūšys. Niekas, išskyrus mokslininkus.

Biologas Paulas Sternbergas ir jo kolegos iš Kalifornijos technologijos instituto manė, kad mikroskopiniai kirminai, vadinami nematodais, gali išgyventi ir Mono ežere, nes šios būtybės laikomos labiausiai paplitusiomis visame pasaulyje.

Ekspedicijų prie ežero metu tyrėjai rado mikroskopinių kirmėlių, galinčių ištverti 500 kartų didesnį arseno kiekį nei žmogus. Mokslininkų pastebėjimai išspausdinti žurnale „Current Biology“.

Tyrėjų komanda nustatė, kad šios būtybės yra trijų skirtingų lyčių, teigiama universiteto pranešime. Pažvelgus į genetinį kodą, paaiškėjo geno, vadinamo dbt-1, mutacija, kuri padeda skaidyti baltymus sudarančias aminorūgštis. Autoriai teigė, kad ši genetinė ypatybė gali lemti tai, kad gyvūnas toleruoja daugeliui nuodingą arseną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(7)
(3)
(4)

Komentarai ()