„SkyChasersLT“ pirmąkart šalies istorijoje užfiksavo mįslingą reiškinį: štai kaip atrodo 3000 laipsnių temperatūros karštumo dujos, milžinišku greičiu tekančios per Žemės magnetosferą  ()

Įsivaizduokite situaciją: lauki daugiau ar mažiau kasmet po kartą ar kelis kartus stebimo reiškinio, bet „dovanų“ netikėtai gauni ir tai, ko dar joks lietuviškų padangių stebėtojas nėra matęs niekada. Tokios ankstyvos kalėdinės dovanos buvo sulaukta rugsėjo 29 dieną: buvo tikimasi šiaurės pašvaistės, o ją lydėjo „Stepas“ – 3000 laipsnių temperatūros karštumo dujos, milžinišku greičiu tekančios per Žemės magnetosferą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai savo feisbuko paskyroje pranešė „SkyChasersLT“ – neformali bendruomenė, užsiimanti padangių grožio stebėjimu, fotografavimu bei filmavimu.

„Jei neklystame, esame pirmi LT, užfiksavę retą, sunkiai paaiškinamą naktinio dangaus fenomeną STEVE (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement, žinoma, kad STEVE sukelia nesuvokiamai karštos 3,000 laipsnių temperatūros dujos, tekančios žemės magnetosfera, milžiniškais greičiais)“, – feisbuko įraše teigė dangaus stebėtojų atstovas.

Šis itin retas reiškinys yra gana menkai ištyrinėtas – net NASA mokslininkai neturi aiškaus supratimo, kokie ryšiai „Stepą“ sieja su pašvaistėmis.

Kanados dangaus stebėtojai tokį dangaus reiškinį pirmą kartą užfiksavo, išskyrė ir aprašė tik 2016 metais. Tiesa, teoriškai jis neturėtų būti labai retas: manoma, kad pašvaisčių stebėtojai jį mato mažų mažiausiai kelis dešimtmečius, o istoriniai įrašai leidžia matyti, kad „Stepas“ pirmą kartą dėmesį į save patraukė dar 1705 metais.

Europos kosmoso agentūros stebėjimų duomenys leidžia teigti, jog tai yra maždaug 25 kilometrų pločio plazmos juosta, susidaranti 450 kilometrų aukštyje. Šioje juostoje iki 3000 ºC įkaitusios dujos juda 6 km/s greičiu. Spalvingojo kaspino ilgis būna nuo 100 iki 1000 kilometrų, jis gali būti stebimas apie valandą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Vaidas Neverauskas
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()