Nuslėpė unikalų radinį, nes išsigando, kad gali „paneigti Dievo egzistavimą“  ()

Viktorijos laikų Anglijoje viena dievobaiminga šeima atrado, o vėliau ilgą laiką slėpė ichtiozauro fosiliją – vien dėl to, kad bijojo netyčia paprieštarauti krikščioniškiems įsitikinimams. Dabar, po 150 metų, šios giminės nuomonė pasikeitė ir fosilija pagaliau pasiekė specialistų rankas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią ichtiozauro fosiliją 1850 metais atrado Juliano Temperley proseneliai, gyvenę Somersete, pietvakarių Anglijos grafystėje. Vietinis laikraštis „Burnham & Highbridge“ pasakoja, kad tuo metu J.Temperley proseneliai užsiėmė statybomis ir prekyba, o fosiliją atrado kasdami karjerą.

Parsigabenę relikviją namo, jie nusprendė ją užkasti – kadangi nenorėjo „paneigti Dievo egzistavimą“ ir sukūrimo teoriją. Svarbu paminėti tai, kad fosilija buvo rasta keletą metų prieš pasirodant Charleso Darwino knygai „Rūšių atsiradimas“, kurioje kalbama ir apie evoliuciją.

J.Temperley prisimena, kad karts nuo karto gaudavo pamatyti šią 90 mln. metų senumo fosiliją – tačiau iš karto po to ji vėl būdavo užkasama. 2013-2014 metais Somersete kilus dideliam potvyniui, buvo nuspręsta fosiliją iš žemės ištraukti visiems laikams – ir išsaugoti.

„Kai Somersete lankydavomės vaikystėje, kartais iškasdavome fosiliją ir ji kiekvieną kartą mus stebindavo. Po potvynio supratome, kad palikti ją po žeme nėra labai gera mintis, jautėme, kad turime ją išsaugoti“, – sakė J.Temperley.

Į pagalbą vyras pasikvietė fosilijų ekspertą Chrisą Moore, kuris padėjo atsargiai iškasti šią juros periodo relikviją. Iš karto po to C.Moore sakė, kad tai gana įspūdingas atradimas.

Ichtiozauras buvo į žuvį panašus roplys, kuris šiek tiek priminė ir delfiną. Pirmosios jo fosilijos buvo atrastos dar XIX a., tuo tarpu didžiausia buvo rasta praėjusio amžiaus devinto dešimtmečio viduryje – jos ilgis siekė 3-3,5 metro – nors visos atskiros fosilijos dalys buvo ganėtinai mažos.

Manoma, kad ichtiozaurai buvo plačiai paplitę ir, panašu, gan ilgai gyvavo – kadangi ichtiozauro fosilijų yra randama tiek iš triaso, tiek ir juros laikotarpiuose (prieš 251-65,5 mln. metų).

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(44)
(5)
(39)

Komentarai ()

Susijusios žymos: