Mokslininkai sukūrė dar neregėtą, ypatingą šilką, kurio panaudojimo galimybės tiesiog fantastiškos: „dabar net negalime įsivaizduoti, kaip tai pakeis pasaulį“  ()

„Tufts“ universiteto mokslininkai sukūrė ypatingą šilką - jis gali susiraukšlėti, sukurdamas sudėtingus raštus, o tada vėl išsitiesti. Šis ciklas gali būti kartojamas vėl ir vėl. Tai - nemenkas pasiekimas, tik kam toks šilkas galėtų būti panaudotas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio išradimo paslaptis - fibroinas. Tai - vandenyje netirpstantis šilko baltymas. Jis reaguoja į vandenį, UV radiaciją, metanolio garus ir keičia savo formą. Tiesą sakant, vandens garai gali prasibrauti tarp fibroino dalelių ir pakeisti vandenilines jungtis taip, kad medžiaga atsipalaiduoja ir išsitiesia.

Mokslininkai šilką sujungė su plona plastiko plokštele. Pašildytas šis darinys ima raukšlėtis dėl skirtingos šilko ir plastikos reakcijos į šilumą. Įdomu tai, kad net pašalinus šilumos šaltinį nano-raukšlės išlieka - jos atsipalaiduoja tik tuomet, kai šilkas yra apdorojamas vandens ar metanolio garais.

Šiluma neapdorotas šilkas praleidžia net 80 % šviesos, o štai susiraukšlėjęs - tik 20 %. Taigi, galima spausdinti labai detalius, ryškius atvaizdus. Ir tai padaryti nėra sunku. Mokslininkai iš pradžių leidžia šilkui susiraukšlėti, o paskui jo dalis apdoroja vandeniu, kurių purškia paprastu rašaliniu spausdintuvu (rašalą pakeitus vandeniu) arba per kokį nors šabloną. Taip ištiesinama tik dalis šilko, o kita dalis lieka ryškiai matomu raštu. Tik kokia iš to nauda?

Mokslininkai teigia, kad ši technologija leistų atspausdinti įvairų raštą - įmanoma netgi atkartoti pirštų antspaudus. Taip galėtų būti spausdinami tekstai, detalūs atvaizdai ir net QR kodai. Vėliau atspausdintas atvaizdas gali būti panaikintas ir medžiaga sugrįžta į pirminę būseną, kuomet gali būti panaudota iš naujo.

Daugkartinio spausdinimo šilkas galėtų būti panaudotas pramonėje. Ant jo atspausdinti QR kodai galėtų padėti pramoniniams robotams susigaudyti aplinkoje. Dabar šią funkciją atlieka įvairūs lipdukai, tačiau šilkas leistų tuos QR kodus greitai pakeisti. Lygiai taip pat būtų galima kurti įvairius šablonus. Mokslininkai teigia, kad bandymų metu šilkas be problemų atlaikė 50 šildymo ciklų ir neprarado savo kokybės.

Tiesą sakant, mokslininkai net negali įsivaizduoti, kur ši medžiaga galėtų būti pritaikyta - „Dėl šios medžiagos universalumo ir gamybos paprastumo, manau, ateityje surasime daugybę jos panaudojimo galimybių, kurių dar net negalime įsivaizduoti“, pakomentavo profesorius ir vienas iš tyrimo autorių Fiorenzo Omenetto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(44)
(6)
(38)

Komentarai ()