Kaip gauti dar daugiau karščio iš saulės? Naujoji MIT medžiaga saulės kolektorius paverčia dar efektyvesniais

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

SaMaras 2019-07-15 22:59
O tai kam ten reikalingas vakuumas tarp stiklo kolbų? Ar ne tam, kad nešvaistyti šilumos? O tai tas aerogelis ant tiek sandarus, kad jame cirkuliuoja skystis? Kaip greitai juda technologijos..
bahuriux 2019-07-16 05:55
SaMaras 2019-07-16 06:42
Na, aš ir pamaniau, kad aerogelis turėtų eiti vietoj vakuumo, jau norėjau rašyt, bet tada dar atidžiau perskaičiau, kad jis pakeis stiklą... ir kad SK taps pigesni ir efektyvesni.. taigi man ir kilo klausimas, kaip kažkas (aerogelis) gali būti efektyviesnis izoliatorius už nieko (vakuumą) Plokščio SK minusas, kad norint, kad jis dirbtų efektyviai reikia saulės sekimo, arba prarasi dalį energijos dėl neefektyvių kampų. O kad vakuumas dingsta iš kolbų pirmą kartą girdžiu (nors neesu daug susidūręs su tuo), bet sakykim seni kineskopai neišsihermetindavo, ir net ir 40m senumo telikui nudaužus kineskopo galą pasigirsdavo tas malonus garsas..
bahuriux 2019-07-16 08:30
Efektyviausias SK pagal pinigų vs gaunamos energijos kiekį, arba kitaip atsipirkimo laikotarpį yra ne vakuminis kolbinis, bet papasrasčiausias savadarbis iš likusių atliekų po statybų, jis veikia ne 85% efektyvumu, bet 60%, turint galvoj jo kainą vs pagamintą energiją jis perspjauną betkokią kosTminę technologiją dešimtimis kartų, turint galvoj, kad žiemą yra 10 kartų mažiau saulės energijos nei vasarą, tai nieko daug ir neprarandama, kad žiemą jis nedirbs išvis. Šiaip silicio aerogelis yra nerealiai brangus berods brangesnis palei masę už auksą tik jo masė mažesnė už oro ir nerealiai trapus. Jis yra tam tikra prasme geresnis izoliatorius už vakuumą, nes patiuninus technologiją gali nepraleisti IR spindulių ko nesugeba vakuumas, beto kad vakuumas būtu tobulas izoliatorius jis turi būti labai gilus vakuumas, ko kiniečiai nelabai sugeba padaryti. Lygtai aerogelio šiluminis laidumas yra 0,005W/m·K, o polistirolo 0,04W/m·K, ta prasme palei tą patį storį vos ne 10 kartų geresnis izoliatorius už EPS polistirolą. Vakuumas nepabėga tik iš absoliučiai uždarų dvigubo stiklo užlydytu su tuo pačiu stiklu kolbų, kaip stiklinio termoso atveju, kai stiklas neturi jokio salyčio/suklijavimo/sulydymo su kita medžiaga, bet tokių yra mažuma. PS. siūlau forumo dalyviui "svetys" pabandyti patobulinti SK (saulės kolektorių), arba bent jau aprašyti SK veikimo principus remiantis (anot jo pačio "grynuoju mokslu") aka judėjimo pseudo fizika su visais pseudo judėjimo laipsniais ir jo pačio siūlomu pseudomoksliniu metodu.
HDi 2019-07-16 09:39
Invidualių namų atveju, tai žiemą didžiausio efektyvumo ir reikia, nes vasarą jis gamina tą šilumą per niek, nebent kažkiek saugot šilumos talpose bet ir tai, jei nedirbi/nebūni namuose, tai tos šilumos niekam ir nereikia tuo metu kai prigaminama jos daugiausiai. O vat žiemą ją naudingai galima panaudoti jei namai tušti stovi.
iPienius 2019-07-16 11:52
https://www.youtube.com/watch?v=AeJ9q45PfD0 daugiau apie aerogelius
bahuriux 2019-07-16 12:02
http://termodinamika.lt/naudinga-inform ... -taupymui/
HDi 2019-07-16 16:06
Aš pats dabar statybose A+ namo, tai kažkaip SK idėją atmečiau iškart.
bahuriux 2019-07-16 21:50
Ta prasme? SK yra labai gerai ekologijai ir piniginei (nes tai yra švarios energijos gamybos būdas neišmetant CO2 į atmosferą, neskaitant sistemos gamybos ir įrengimo metu išskirto CO2) ir labai sveikintinas dalykas, kai visa sistema yra paprasta nedidelė, pigi ir gamina ~6 mėnesius per metus karštą vandenį 4 free. Dar geriau kai karšto vandens suvartojimas didelis, tada išvis greit atsiperka investicija. Kiek skaičiau forumuose tai dabar visi kas stato A ir aukštesnės klasės namus jei yra gamtinės dujos prie pat namo, tai stato dujinius katilus, jei nėra tai oras-vanduo ŠS ir vargo nemato. Jei namai senesni ar didesni tai granulinius, bet mano kaimynas jau atsikando granulių ir viso su tuo susijusio "džiaugsmo". Aš dabar svajoju (*o svajonės labai lengvai pildosi bent jau man) įsirengti saulės elektrinę ant savo ~A+ ~A++ namo stogo ~10kW galios "on grid" saulės jėgainę (su valstybės parama) ir paskola tokiom sąlygom, kad už paskolą mokėčiau iki 10 metų tiek kiek dabar už visą savo elektrą per metus, o po 10 metų visa sistema jau atsipirkusi dirbtu man į pliusą. Salyginai 0 CO2 emisijų ;P O 10 metų atsipirkimo laikotarpį aš laikau paskutine riba kuri man dar dantis sukandus priimtina, labiau būčiau patenkintas jei tas laikotarpis būtu 8 ir mažiau metų.
AAA000 2019-07-17 00:04
jei dviguba kolba - tada ilgaamzis vakumas. bet paprastai gamina paprasta stiko vamzdi kurio galai tiesiog uzlieti ir issivakumuoja per sudurima kur ilietas vamzdelis. metu-dvieju begyje ar net greiciau... aplamai siluminiai kolektoriai turi kita ziauru ESMINI minusa. jie negamina aukstatemperaturines silumos. jie tik po biski kelia temperatura, ir jei saules energijos mazai - jie tiesiog neveikia. nevyksta silumos cirkuliacija, kol kolektorius nepasiekia temperaturos aukstesnes nei reikia sildymui ar karstam vandeniui. sakykim boileryje reikia 55-70 laipsniu - saules mazai, kolektoriaus sistema isyla iki kokiu 50. atrodo saules energijos kaip ir yra, o sildymas nevyksta! tai ziema is ju tiesiog sudas gaunsi... sito trukumo neturi tik irenginiai su silumos koncentravimo mazgu - silumos siurbliu. tipo kondicionieriai visokie. o kolektorine sistema is esmes beprasme... pinigu ismetimas. fotovolto plokstes, kad ir mazesnio bendro nasumo - bet siluminiu kolektoriu trukumo neturi. jos net ir prie nedidelio apsviestumo - kai energijos nedaug - visa energija gali paverst reikiamos temperaturos siluma. taip kad nesvarbu - vakumas ten ar ne - pati kolektoriu technologija NEPILNAVERTE. ji gerai tik pietinese salyse arba tik vasara. mum nelabai tinka. mum geriau fotovoltas arba kondicionieriai (irgi kolektorius, bet su silumos siurbliu). !!! sito niuanso daug kas nesupranta, kai perka kolektoriu o paskui nesupranta kas vyksta - kodel nedirba, nors valdikliai rodo, kad daug "prigamino" bet vistiek tenka jungt tenus ar peciu, kad pasildytu papildomai ...
AAA000 2019-07-17 00:23
sitas grafikas - jo problema tame - kad jis yra butent metinis "vidurkinis". jis beveik tinka skaiciuot fotovoltui. bet principe visiskai netinka skaiciuot siluminiam kolektoriui. ta prasme is teisingo grafiko tu padarei neteisinga isvada aplamai - sita grafika sudarineja butent su fotovolto plokstem matuodami apsviestuma ir ekstrapoliuoja i energetinius vienetus. o silumine sistema - tipo visokie antifriziniai kolektoriai nedirba nuo nulio. jie turi isivaziavimo iki darbines bukles energetines sanaudas. ir jei sakykim ziema, kad kolektorius isivaziuotu - reikia kokiu 100kwh, o saule teduos tik 95kwh apsviestuma - tai tu isvis neisgausi jokios silumos - o tik patirsi PAPILDOMAS nenaudingas sanaudas. kuo kolektoriaus sistema didesne - tuo tos minimalios BUTINOSIOS sanaudos didesnes!!! ir kolektoriu ploto didinimas problemos nepanaikina...tu man geriau pasakyk - ko situ niuansu neapraso tavo tose "protingose knygelese", is kuriu tu nuorodas istraukineji ar ten kokie vadybininkeliai nepaaiskina - kuripirsineja kolektorius. kad siluminiai kwh kiekiai "biski" skiriasi nuo elektriniu kwh kiekiu PRAKTIKOJE jie identiski tik buhalteriskai, kai per formules isvertineji. bet buhalterinis metodas suformuoja neteisinga isivaizdavima kas is tikro bus, kai nesigaudoma kaip sistema veikia. ------ dabar aplamai, kai atsirado energijos kaupimo planai - geriausias sildymo variantas yra kaupt vasara kwh rezerva, o ziema suvartot sildymui. nes tu nepatiri praktiskai jokiu nereikalingu eksplotaciniu sanaudu, jos nesiekia 10%. su kolektoriais eksplotacines sanaudos gali but virs 100% (kai nepasileidzia ziema, nors tavo grafikas rodo kad saules yra )... o elektros tinklai kaip zinia silumos nepasaugo - tik elektra...