Unikali „lašišų patranka“: šaudo gyvomis žuvimis ir joms tai tikras išsigelbėjimas (Video)  ()

Šiaurės vakarinėje Jungtinių Valstijų dalyje lašišų populiacija mažėja. Viena iš mažėjimo priežasčių – aukštos upių užtvankos. Jos žuvims užstoja kelia į upių aukštupį, kur šios neršia. Paaiškėjo, kad specialios žuvims skirtos „kopėčios“ yra ne itin veiksminga priemonė. Todėl Sietlo kompanija „Whooshh“ pasiūlė išeitį – „lašišų patranką“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės vakarinės JAV dalies upių užtvankos – sunkiai įveikiama kliūtis, atsirandanti lašišų kelyje, kai jos plaukia neršti į aukštupį. Specialias „kopėčias“ įveikusios žuvys būna vos gyvos ir tampa lengvu grobiu plėšrūnams – tiek žmonėms, tiek gyvūnams.

Kompanija „Whooshh Innovations“ sukūrė „patranką“, kuri „šaudo lašišomis“ ir padeda žuvims per kelias sekundes peršokti užtvanką, pasakoja kompanijos vadovas Vince‘as Bryanas.

Šis prietaisas buvo sukurtas vaisiams skinti ir rūšiuoti. Bandymų metu V. Bryanas pamatė sraigtasparnį, didžiuliame kabančiame rezervuare gabenusį žuvis.

O kartą Kalifornijoje jis tapo apelsinų plantacijų žūties liudininku – vandens, kuris buvo naudojamas drėkinimui, kryptį teko pasukti į šiaurę, kad taip būtų galima išgelbėti žuvis. Verslininkas suprato, kad drauge su kolegomis gali išspręsti abi problemas.

Vyriausiojo „Whooshh Innovations“ inžinieriaus Jimo Otteno teigimu, pirmiausia reikėjo žuvims sukurti iliuziją, kad jos kyla prieš srovę, kaip buvo ilgus šimtmečius. Antra, reikėjo imtis rūšiavimo.

Įrenginio darbui pasitelkiamas dirbtinis intelektas. Jis užtikrina, kad į „patranką“ patektų tik iš vietinių upių aukštupių kilusios lašišos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()

Susijusios žymos: