Archeologai Egipte aptiko itin keistą gyvūną ir net patys nežino, kas tai yra  (1)

Egipto archeologai šiuo metu tiria „labai keistą gyvūną“, kuris gali būti „liūtas ar liūtė“, interviu portalui express.co.uk sako Senienų ministras dr. Khaledas El-Enany.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-11-11 Archeologai Egipte aptiko itin keistą gyvūną ir net patys nežino, kas tai yra  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senovės egiptiečiai kates itin gerbė, ir už šių gyvūnų sužeidimą ar užmušimą net skirdavo bausmes. 3000 m.pr.m.e jie garbino ir deivę Bastet, kuri buvo vaizduojama kaip pusiau katė, o pusiau – moteris.

O garsiausias iš katiniškųjų mitinių būtybių yra Didysis Gizos sfinksas – šią kalkakmenio statulą, vaizduojančią liūtą su žmogaus galva, galima rasti Gizos plynaukštėje: ji saugo faraono Khufu piramidę.

Ir štai archeologai aptiko dar kažką – bet šiuo metu dar patys dar nėra tikri, ką.

„Apie atradimą paskelbsime lapkritį, kai bus aiškūs mūsų aptikto gyvūno kompiuterinės tomografijos ir DNR testo rezultatai – sako dr. Khaled El-Enany. – Tai labai keistas gyvūnas, tarsi didelė katė – ir dabar kaip tik prie jo dirbame. Gal tai bus liūtas ar liūtė, bet mes jį dabar dar tyrinėjame, ir rezultatus paskelbsime po kelių savaičių“.

Pasak jo, dar nežinoma, kiek Senojo Egipto slypi po smėliu. Ministras teigia, kad jie archeologai kas mėnesį atranda ką nors naujo, nes radinių aplink Nilą pilna visur.

„Kiekvieną mėnesį mes paskelbiame po didelį atradimą. Dabar turime 300 misijų, dirbančių Egipte, ir 250 iš jų yra užsienio misijos. Kiekvieną dieną mes atrandame dalykų, o dideli atradimai visada jaudina“, – sako dr. Khaledas El-Enany.

Visame pasaulyje parodos, skirtos senovės Egiptui, visada sulaukia didelio dėmesio. Štai netrukus Londone turėtų atsidaryti ekspozicija „Tutanchamonas: Auksinio faraono turtai“, kuriai iš Egipto specialiai atvežama 150 eksponatų, ir kurie lankytojams bus pasiekiami iki 2020 m. gegužės mėnesio – ir po ko 60 eksponatų visam laikui sugrįš į Egiptą, kur kitąmet atsidarys naujas Didysis Egipto muziejus.

Iki šiol ši paroda buvo eksponuojama Paryžiuje, kur ją aplankė 1,4 mln. žiūrovų.

„Keliauti aplink pasaulį kartu su faraonu Tutanchamonu yra labai jaudinantis dalykas. Bet tai taip pat ir didžiulė atsakomybė, nes keliaujame su 150 šedevrų iš Tutanchamono kapo, – teigia parodos kuratorius dr.Tarekas Al Awady. – Taigi, mes dirbame pagal gerai parengtus transportavimo, artefaktų pakavimo, artefaktų montavimo planus – ir turime gerai parengtą komandą, kuri puikiai dirba faraonui“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(7)
(5)

Komentarai (1)