Ar žuvys žiovauja? Atsakymas į šį klausimą priklauso ne tik nuo žuvų fiziologijos, bet ir nuo mūsų kalbos  ()

Žiovulys - tai refleksas, dėl kurio gyvūnai giliai įkvepia oro, įtempia ausų būgnelius, o tada iškvepia. Dažnai sakoma, kad žiovauja visi - žmonės, katės, karvės, vilkai, gyvatės, paukščiai. O ar žiovauja tie, kurie nekvėpuoja oru? Ar žiovauja žuvys?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, tame sąraše dažnai paminimos ir žuvys. Kai kurios iš jų kartais iš tikrųjų išsižioja ir net įtempia dalį kūno, kas mums atrodo tarsi ražymasis ir žiovulys. Tačiau viskas priklauso nuo to, ką laikome žiovavimu.

Štai pavianai kartais žiovauja taip, kaip žiovaujame mes. Tačiau kartais jie žiovauja specialiai tam, kad potencialiems priešininkams parodytų savo dantis. Jūrų kiaulytės taip pat žiovauja ne tik kai yra mieguistos, bet ir tada, kai yra piktos. Bet ar tai yra tas pats žiovulys? Juk jei pikti žmonės demonstruotų savo dantis, tam veiksmui sugalvotume kitokį pavadinimą.

Siaminis gaidukas, populiari akvariumų žuvelė, žiovauja išskirtinai tik tada, kai pamato kitą nepažįstamą tos pačios rūšies žuvį ar savo atvaizdą veidrodyje. Šį žiovulį, jei jį taip galime pavadinti, dažnai seka agresyvus puolimas. Taigi, vėlgi, ar tai yra žiovulys?

Taigi, atsakymas į šį klausimą priklauso nuo to, ką laikome žiovuliu. Tiesiog išsižiojimą, gilų įkvėpimą ir staigų iškvėpimą? Tuomet žuvys nežiovauja, nes atverdamos savo burnas jos neįkvepia, o tiesiog demonstruoja agresiją. Žuvys deguonį įsisavina per žiaunas. Taigi, norėdamos padidinti deguonies koncentraciją kraujyje jos gali išsižioti (kaip daro tuomet, kai deguonies vandenyje trūksta) ir greičiau plaukti pirmyn. O gal žiovulys yra bet koks refleksas, kuomet plačiai atveriama burna? Tuomet taip, žuvys žiovauja.

Tiesą sakant, mes net nežinome, kodėl žiovaujame patys. Ilgą laiką buvo manoma, kad taip tiesiog padidinama deguonies koncentracija kraujyje, taip kovojant su nuovargiu. Dabar mokslininkai taip jau nemano. Viena iš plačiausiai priimtų hipotezių yra, kad taip žinduoliai aušina smegenis, kovodami su nuovargio simptomais. Žuvys yra šaltakraujai gyvūnai ir jų temperatūra priklauso nuo aplinkos temperatūros. Tačiau ir šaltakraujai ropliai, regis, žiovauja.

Taigi, žuvys atlieka panašius veiksmus į žiovavimą, tačiau tai nėra toks pat žiovulys, kokį jūs ne kartą pademonstravote skaitydami šį straipsnį. Tai yra labiau jau kalbos, o ne biologijos klausimas. Atsakymas į klausimą „Ar žuvys žiovauja?“ priklauso nuo to, ką laikote žiovuliu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(1)
(8)
(-7)

Komentarai ()