Aptiktas dar vienas teigiamas pokytis, kuris įvyksta metus rūkyti  (3)

Rūkymas kenkia sveikatai - tai nėra naujiena net rūkantiems. Metus rūkyti pagerėja skonio pojūtis, sumažėja kraujo spaudimas, pagerėja plaučių darbas. Žmogus jaučiasi laimingesni, stipriau jaučia skonį ir kvapus, sumažėja ankstyvos mirties rizika. Tačiau tik dabar mokslininkai išsiaiškino, kad dar vienas pokytis įvyksta žarnyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV mokslininkai pakvietė 26 rūkalius mesti rūkyti. Tik prieš tai paėmė jų išmatų mėginius. Mėginius tyrimo dalyviai turėjo palikti ir po 2 bei 12 savaičių po to, kai metė rūkyti. Ko mokslininkai ieškojo rūkančių žmonių išmatose?

Na, jau labai ilgą laiką žinoma, kad rūkymas paveikia visą organizmą, įskaitant ir žarnyno bakterijas. Ankstesni tyrimai parodė, kad rūkymas sumažina žarnyno bakterijų rūšių įvairovę. Tiesiog kai kurios bakterijos yra jautresnės rūkančių žmonių organizme vykstantiems procesams ir su cigarečių dūmais įtraukiamiems toksinams. Tuo tarpu kitos tai ištveria neblogai. Taigi, sumažėja žarnyno bakterijų įvairovė, o tai savaime nėra gerai.

Tačiau mokslininkai nežinojo, kad įvyksta metus rūkyti. Ar žarnyno bakterijų populiacija atsistato? Ar sugrįžta ta rūšių įvairovė?

Tai nėra tik šiaip tuščias klausimas. Ankstesni tyrimai įrodė, kad nuo žarnyno mikrofloros būklės priklauso ir širdies bei kraujagyslių sistemos sveikata. Yra žinoma, kad metus rūkyti sumažėja širdies ligų rizika. Tai nulemia daugybė veiksnių, įskaitant ir pagerėjusią deguonies apykaitą bei sumažėjusį toksinų kiekį organizme. Prie širdies sveikatos pagerėjimo gali prisidėti ir žarnyno bakterijų rūšių įvairovės atsistatymas.

Tyrimas parodė, kad žarnyno mikrofloros įvairovė iš tiesų pagyvėja vos tik žmogus meta rūkyti. Ir tai - tęstinis procesas - kuo daugiau laiko praeina po paskutinės cigaretės, tuo geresnė žarnyno bakterijų būklė. Nustatyta, kad cigarečių atsisakiusių žmonių žarnyne sumažėja Firmicutes tipo bakterijų ir padaugėja bakteroidų, kurie mažina diabeto ir nutukimo riziką.

Mokslininkai teigia, kad tyrimas yra per daug siauras, kad būtų galima suformuluoti konkrečias rekomendacijas. Tačiau viena jau seniai aiški - reikia atsisakyti cigarečių. Nereikėtų manyti, kad žala jau padaryta ir metus rūkyti niekas nepasikeis. Pasikeis labai daug kas - nuo protinės sveikatos, iki ankstyvos mirties rizikos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(33)
(1)
(32)

Komentarai (3)