Kažkas tarp šautuvo ir labai keisto revolverio - tik pažvelkite į šio ginklo mechanizmą  ()

Tai -„Bennett & Havilland“ šautuvas. Pirmasis šio ginklo patentas buvo užpildytas dar 1826 metais. Jį išrado pora amerikiečių Epenetusas A. Bennettas ir Frederickas P. Havillandas. Žmonėms šis šautuvas nepatiko, o kai kurie jo net bijojo. Kodėl? Dėl labai neįprasto mechanizmo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai „Bennett & Havilland“ šautuvas buvo išrastas, daugelis šaunamųjų ginklų vis dar buvo vienašūviai. Tai reiškia, kad po kiekvieno šūvio tekdavo vėl užtaisyti ginklą - jame tilpdavo tik tas vienintelis šovinys. Tai stipriai sulėtindavo šaudymo greitį, todėl ne vienas inžinierius bandė šią problemą išspręsti. Bennettas ir Havillandas manė, kad jiems pavyko išspręsti šią problemą, kai sukūrė neįprastą šautuvą, kuriame tilpo net 12 šovinių.

Įdomu tai, kad kiekvienas šaudmuo (šiuo atveju, mažas geležinis rutulys) turėjo savo atskirą lizdą. Jei sukosi virš gaiduko mechanizmo, tačiau, žinoma, ne patys - pereiti prie kito lizdo reikėjo pasukant apačioje buvusią rankeną.

Taip šaulys galėdavo paleisti net 12 šūvių iš eilės, išlaikydamas pakankamai aukštą šaudymo spartą. Žinoma, ta ilga pauzė, reikalinga norint užtaisyti 19 amžiaus ginklą, niekur nedingo - po 12 šūvių tekdavo užtaisyti 12 lizdų. Tačiau „Bennett & Havilland“ šautuvo kūrėjai manė, kad tai vis tiek yra saugiau - geriau iššauti 12 kartų ir 10 minučių užtaisinėti ginklą, nei sustoti iššovus vos kartą.

Kaip minėta straipsnio pradžioje, pirmasis „Bennett & Havilland“ šautuvo patentas užpildytas dar 1826 metais. Tačiau buvo ir antrasis - inžinieriai patobulintą ginklą užpatentavo 1838 metais. Kodėl? Nes „Bennett & Havilland“ šautuvas buvo beprotiškai nesaugus!

Visų pirma, pažvelkite kur taikosi tie besisukantys lizdai - į visas puses! Vienas beveik visada būna nukreiptas į patį šaulį. Šį šautuvą išbandę žmonės pastebėjo, kad kartais jis kenčia nuo grandininės reakcijos - iššovęs vienas lizdas priverčia iššauti ir gretimus. Kartais dėl to šaulys galėdavo nusideginti veidą ar rankas, tačiau viskas galėjo baigtis ir blogiau. „Bennett & Havilland“ šautuvas buvo kritikuojamas kaip mirtinai pavojingas ne tik šauliui, bet ir žmonėms esantiems netoliese.

Nors išradėjai ir stengėsi sukurti saugaus ginklo įspūdį, „Bennett & Havilland“ šautuvas nesulaukė sėkmės. Vos keli tokie ginklai buvo pagaminti ir dabar jie yra labai medžiojami kolekcionierių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()