Greičiausi planetos gyvūnai ore, vandenyje ir ant žemės - kurį mums sunkiausia pavyti?  (4)

Jūs žinote, kad gepardas yra greičiausias bėgikas Žemėje, bet ar jis yra greičiausias žinduolis? Ką galime laikyti greičiausiu plaukiku? O kuris gyvūnas išvysto didžiausią greitį ore?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Greičiausias bėgikas, bet ne greičiausias žinduolis

Gepardas (Acinonyx jubatus) - didelis kačių šeimos žinduolis, gebantis išvystyti 109,4–120,7 km/val. greitį. Tai - ne abstraktūs skaičiavimai, o realių matavimų duomenys. Tiesa, maksimaliu greičiu gepardai gali bėgti tik pakankamai trumpą laiką, todėl patys ištvermingiausi ir manevringiausi bėgikai nuo jų pasprunka. Tai reiškia, kad gepardas yra greičiausias žinduolis, tiesa?

Ne. Brazilinis raukšlėtalūpis (Tadarida brasiliensis) yra tikrasis greičiausias planetos žinduolis. Šis šikšnosparnis skrisdamas pasiekia ir 160 km/val. greitį. Ir, svarbu paminėti, tai jis daro ne nerdamas žemyn, o skrisdamas tiesiai, be gravitacijos pagalbos. Gepardui lieka tik pavydėti tokio greičio.

Tiesa, jei atkreiptume dėmesį ir į gyvūnų dydį, gepardui neatitektų ir greičiausio bėgiko karūna. Paratarsotomus macropalpis erkė per vieną sekundę nukeliauja 322 savo kūno ilgiams prilygstantį atstumą. Gepardas per sekundę net ir gerą dieną įveikia tik 16 savo kūno ilgių prilygstantį atstumą.

2. Greitesnis už povandeninius laivus

Povandeniniai laivai gali būti pakankamai greiti, tačiau nei vienas iš jų neprilygsta juodajam marlinui (Istiompax indica). Šios žuvies greitį išmatuoti pakankamai sunku, tačiau žinoma, kad juodasis marlinas tikrai gali pasiekti bent 132 km/val. greitį. Įdomu, kad tai apskaičiuota pagal tai, kaip greitai marlinas išvynioja meškerės ritę.

Tiesa, kai kuriuose šaltiniuose nurodomas mažesnis 105 km/val. greitis. Taip yra dėl to, kad marlino įsibėgėjimą tiesiog labai sunku išmatuoti.

3. Pikiruojamasis sakalas keleivis

Brazilinis raukšlėtalūpis yra greičiausiai skrendantis žinduolis, tačiau nenardo taip kaip paukščiai. Štai sakalas keleivis (Falco peregrinus) medžiodamas pakyla į didelį aukštį ir tada neria link grobio. Taip šis didelis paukštis išvysto ir 389 km/val. greitį.

Tačiau sakalas keleivis jau minėto Brazilinio raukšlėtalūpio tiesiame skrydyje nepavytų. Tiesą sakant, manoma, kad šis šikšnosparnis pasiekia didžiausią lygaus skrydžio greitį.

Mes turime transporto priemonių, kurios ant žemės pasiekia didesnį greitį nei gepardai. Mūsų lėktuvai skraido greičiau nei bet kokie sakalai ar šikšnosparniai. Todėl juodasis marlinas, kaip galima pajuokauti, yra tikrasis nugalėtojas - žmonės neturi priemonių, kurios leistų po vandeniu įsibėgėti iki tokio greičio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(37)
(6)
(31)

Komentarai (4)