Mokslininkai apstulbę: pirmą kartą surado puikiai išsilaikiusią plunksnuoto dinozauro uodegą  (2)

Gintare rasta puikiai išsilaikiusi plunksnuoto dinozauro uodega. Itin retas radinys padeda atkurti šiuos išnykusius gyvūnus ir atveria langą į tokią Žemę, kokia ji buvo prieš 160 milijonus metų, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ištyrus pavyzdį, nustatyta, kad uodega iš viršaus buvo kaštoniškai ruda, o apačioje – balta.

Radinys aprašytas žurnale „Current Biology“.

„Tai yra pirmas kartas, kai aptinkame gintare išlikusią dinozauro dalį“, – BBC sakė Ryanas McKellaras iš Kanados karališkojo Saskačevano muziejaus.

Pagrindinė tyrimo autorė Lida Xing iš Kinijos geomokslų universiteto Pekine atrado nepaprastą fosiliją gintaro turguje Myitkinoje, Mianmare. 99 milijonų metų amžiaus gintaras jau buvo nušlifuotas ir paruoštas juvelyriniams dirbiniams – o pardavėjas manė, kad objektas viduje yra augalinės kilmės. Tačiau atidžiau apžiūrėjus, paaiškėjo, kad tai yra žvirblio dydžio plunksnuoto dinozauro uodega.

L.Xing pavyko atsekti gintaro kalnakasį, iškasusį šį egzempliorių.

Dr. R.McKellaras sako, kad uodegos anatomijos tyrimas parodė, jog ji tikrai priklauso plunksnuotam dinozaurui – o ne senoviniam paukščiui.

„Galime būti tikri dėl šaltinio, nes slanksteliai nėra vientisi kaip šiuolaikiniuose paukščiuose ir artimiausiose jų giminaičiuose. Vietoje to, uodega yra ilga ir lanksti, o plunksnos leidžiasi žemyn iš abiejų pusių“, – aiškina mokslininkas.

Dr. R.McKellaras teigė, kad yra požymių, jog dinozauro kūne vis dar buvo skysčių, kai šis pateko į medžio dervą – kuri galiausiai virtu gintaru. Tai rodo, kad gyvūnas į lipnią dervą galėjo įstrigti dar būdamas gyvas.

„Nuostabu pamatyti visas dinozauro uodegos detales – kaulus, kūną, odą ir plunksnas – ir įsivaizduoti, kaip šio mažojo vaikino uodega prilipo prie dervos – o tada, tikėtina, jis žuvo, nes negalėjo ištrūkti į laisvę“, – pasakoja tyrimo bendraautorius Mike'as Bentonas iš Bristolio universiteto.

Ištyrus tos uodegos dalies, kuri yra gintaro paviršiuje, cheminę sudėtį, matyti net geležies, buvusios kraujyje, pėdsakas.

Radinys taip pat paaiškina, kaip ant šių dinozaurų buvo išdėstytos plunksnos – nes trimatis šių išsidėstymas dažnai prarandamos dėl suspaudimo, kuris įvyksta, kai kūnas virsta nuosėdinėmis uolienomis.

Plunksnoms trūksta gerai išsivysčiusios centrinės ašies – stiebo – kurį turi šiuolaikiniai paukščiai. Jų struktūra leidžia manyti, kad geriausios šiuolaikinių plunksnų išsišakojimo pakopos, vadinamos šoninėmis šakelėmis, atsirado dar iki stiebo susiformavimo.

Kachino valstija šiaurės rytų Mianmare, kur buvo rastas egzempliorius, jau 2000 metų garsėja gintaro gavyba. Tačiau kadangi čia randama daug gintare įstrigusių vabzdžių, per pastaruosius 20 metų mokslininkams, tyrinėjantiems senovės nariuotakojus, ši pasaulio vieta tapo paleomokslų Meka.

„Kasybos metu didesni gintaro gabalai dažnai suskaidomi. Dažnai prieš mums pastebint kokį vertingą radinį, jie dažnai jau būna paversti į papuošalus. Taip ir nežinome, kiek tokių pavyzdžių prarasta, – sako dr. R.McKellaras. – Jei, pavyzdžiui, turėtumėte ištisą pavyzdį, galėtumėte pasižiūrėti, kaip plunksnos buvo išdėstytos visame kūne. Arba galėtume pasižiūrėti į kitas minkštųjų audinių ypatybes, kurios paprastai neišlieka“.

Kitos išsilaikiusios plunksninio dinozauro dalys taip pat galėtų atskleisti, ar tai buvo skraidantis, ar sklandantis gyvūnas.

„Yra buvę ir kitų, anekdotiškų pranešimų apie panašius egzempliorius, atvežtus iš šio regiono. Bet jei jie patenka į privačias kolekcijas, jie tampa prarastais mokslui“, – aiškina mokslininkas.

Dr. Paulas Barrettas iš Londono Gamtos istorijos muziejaus egzempliorių vadina „gražia fosilija“ ir apibūdina ją kaip „tikrai retą stuburinių atvejį gintare“.

„Plunksnos gintare jau buvo rastos ir anksčiau, tad čia nėra labai didelė naujiena – tačiau nauja yra tai, kad šis pavyzdys pirmąkart demonstruoja trimatį mezozojaus eros dinozauro/paukščio plunksnų išsidėstymą, o beveik visos kitos plunksninės dinozaurų fosilijos ir mezozojaus laikų paukščių griaučiai, kurie mes turime, yra plokšti ir tik dvimačiai – ir tai slėpė keletą svarbių jų anatomijos bruožų“, – BBC sako muziejininkas.

Anksčiau šiemet mokslininkai taip pat paskelbė ir apie senovinius paukščių sparnus, kurie buvo aptikti gintare iš to paties Mianmaro rajono.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(32)
(2)
(30)

Komentarai (2)