Paskelbė pirmojo ilgalaikio elektroninių cigarečių tyrimo rezultatus: per labai trumpą laiką išsivysto baisios ligos  ()

Pirmasis tyrimas, analizavęs ilgalaikį elektroninių cigarečių poveikį sveikatai, parodė, kad šie įrenginiai yra susiję su padidėjusia lėtinių plaučių ligų rizika. Tokias išvadas pateikė „American Journal of Preventive Medicine“ paskelbtas tyrimas. Jame dalyvavo 32 tūkstančiai Jungtinių Valstijų suaugusiųjų. Kai 2013 metais buvo pradėtas šis tyrimas, niekam iš dalyvių nepasireiškė plaučių ligų simptomai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki 2016-ųjų tyrimo vykdytojai nustatė, kad elektronines cigaretes rūkiusiems žmonėms lėtinių plaučių ligų, įskaitant astmą, bronchitą ir emfizemą, išsivystymo tikimybė buvo 30 proc. didesnė nei tiems, kurie šių cigarečių nerūkė.

„Elektroninių cigarečių vartojimas per labai trumpą laiką leido spręsti apie plaučių ligų išsivystymą. Prireikė vos trejų metų“, – sako tyrimo autorius Stantonas Glantzas iš Kalifornijos universiteto (San Franciskas) Tabako kontrolės tyrimų ir švietimo centro.

Nors tyrimo metu dėmesys buvo skiriamas veipinusiems nikotiną, gali būti, kad kai kurie tyrimo dalyviai taip pat veipino ir marihuaną, sako S. Glantzas.

Nuolatos rūkiusiems įprastines degiąsias cigaretes lėtinių plaučių ligų išsivystymo rizika buvo didesnė nei tiems, kurie rūkė tik elektronines cigaretes. Tačiau tyrimas taip pat parodė, kad daugelis suaugusių rūkančiųjų, pabandžiusių elektronines cigaretes, galiausiai ėmė vartoti abi tabako formas.

„Dauguma suaugusiųjų, vartojusių elektronines cigaretes, rūkė įprastines cigaretes ir toliau. O kai taip daroma, jiems kyla ir įprastinio rūkymo, ir elektroninių cigarečių grėsmė“, – „NBC News“ pasakojo S. Glantzas.

Tyrimas parodė, kad įprastinių ir elektroninių cigarečių derinys daugiau nei tris kartus padidino lėtinių plaučių ligų išsivystymo riziką.

Šis tyrimas prisideda prie vis gausėjančių įrodymų, kad veipinimas gali kelti fizinę žalą: cheminės medžiagos gali nudeginti liežuvio audinius, nuodingieji metalai gali palikti ilgalaikius randus plaučiuose, vitamino E aliejus gali užkimšti plaučius, gali netgi sprogti perkaitusi baterija.

Naujajame tyrime aprašomos ligos skiriasi nuo pastaruoju metu vis dažnėjančių su veipinimu susijusių ligų, sutrumpintai vadinamų EVALI (visas pavadinimas – su elektroninių cigarečių (kitaip – veipinimo) produktų naudojimu susiję plaučių pažeidimai). Praėjusią savaitę JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai pranešė apie 2409 šių susirgimų atvejus visose 50 valstijų, taip pat Vašingtono mieste, Puerto Rike ir JAV priklausančiose Mergelių salose.

Nepaisant ilgai trukusių tyrimų, nebuvo nustatyta nė viena priežastis, galinti paaiškinti visus šiuos atvejus. Su priežastimis gali būti susiję tokie aliejai kaip vitamino E acetatas, sunkieji metalai, kvapiosios medžiagos ir kiti toksinai. Didžioji dauguma atveju buvo susiję su marihuanos veipinimu. Be to, daugeliu atvejų buvo naudojami padirbti veipinimo įrenginiai.

EVALI tyrimus apsunkina tai, kad pacientai praneša apie daugybės skirtingų produktų vartojimą. Pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centrų, EVALI pacientai pranešė naudoję iš viso 152 prekės ženklų elektronines cigaretes ir rūkę marihuaną.

Kitas pirmadienį taip pat „American Journal of Preventive Medicine“ paskelbtas tyrimas parodė, kad daugybės produktų vartojimo tendencija apima ir veipinančius paauglius.

Nebraskos universiteto Medicinos centro mokslininkai išanalizavo 2017 metais atliktos apklausos, kurioje dalyvavo 14560 paauglių, duomenis. 12 procentų jų sakė praėjusį mėnesį rūkę elektronines cigaretes. Trys ketvirtadaliai šių paauglių pranešė veipinę nikotiną, marihuaną ar keletą medžiagų. Likusieji teigė veipinę tik kvapiąsias medžiagas.

Tokia pati apklausa, pakartota šiais metais, parodė, kad veipinančių paauglių skaičius nuo 2017-ųjų padvigubėjo.

„Reikia nuolatos stebėti jaunuolių elgesį, būtinos strategijos ir įsikišimas, kad būtų sumažintas elektronines cigaretes rūkančių jaunuolių skaičius“, – tvirtina Mohammadas Siahpushas, vienas iš tyrimo autorių ir už tyrimų sritį atsakingas Nebraskos universiteto Medicinos centro Visuomenės sveikatos koledžo prodekanas.

„Tiesa tokia, kad tabakas jokiu pavidalu nėra saugus“, – pridūrė M. Siahpushas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(10)
(0)

Komentarai ()