Kas nutiko Betelgeizei?  ()

Žiemą mūsų danguje gražiai šviečia Orionas, o jo petyje matoma ryški raudona žvaigždė Betelgeizė. Bet gruodį astronomai pastebėjo, kad ji ne tokia ryški, kaip įprastai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors dažniausiai Betelgeizė ryškumu mažai nusileidžia ryškiausiai Oriono žvaigždei Rigeliui, dabar ji panašesnė į trečią ryškiausią Belatriksę.

Nors jau seniai žinoma, kad Betelgeizės ryškis laikui bėgant kinta, dabar ji priblėso labiau nei bet kada nuo reguliarių stebėjimų pradžios XX a. pradžioje. Betelgeizės šviesis kinta gana sudėtingai – 425 parų, 180 parų ir beveik šešerių metų ilgio ciklais. Panašu, kad šiuo metu sutapo šešerių metų ir 425 parų ciklų minimumai, todėl žvaigždė yra blausesnė, nei buvo ilgą laiką; tačiau viso priblėsimo tai dar nepaaiškina.

Betelgeizės masė daugiau nei 11 kartų viršija Saulės, tad ji gyvena palyginus trumpai, o gyvenimo pabaigoje sprogs supernova. Šiuo metu Betelgeizė jau nugyvenusi didžiąją dalį savo gyvenimo ir yra raudonosios supermilžinės stadijoje; jos spindulys aštuonis kartus viršija atstumą nuo Saulės iki Žemės. Kažkada artimiausiu metu ji susprogs, bet „artimiausias metas“ astronominiais terminais gali būti ir rytoj, ir po kelių tūkstančių metų.

Kol kas žvaigždžių evoliucijos nesuprantame taip gerai, kad galėtume prognozuoti Betelgeizės ar panašios žvaigždės evoliuciją keletui metų į priekį, taigi bet koks neįprastas jos pokytis sulaukia didelio susidomėjimo. Kiekvienas toks pokytis gali būti paskutinis, prieš jai pavirstant šviesuliu, kuris kelis mėnesius bus aiškiai matomas net ir dieną.

Minimi Betelgeizės šviesio pokyčiai aprašyti dviejuose pranešimuose Astronomer’s Telegram.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(32)
(1)
(31)

Komentarai ()