Tai tvirčiausi žinomi objektai visame kosmose - atsparumas lenkimui ir gniuždymui trilijoną kartų viršija plieno atsparumą  ()

Neutroninės žvaigždės yra tankiausi žinomi objektai Visatoje (neskaitant juodųjų skylių, kurioms mums įprastas tankio suvokimas nelabai pritaikomas). Viename arbatiniame šaukštelyje tilptų apie 90 milijonų tonų neutroninės žvaigždės medžiagos. Nauji skaičiavimai rodo, kad jos yra ir tvirčiausi žinomi objektai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiksliau sakant, jų plutose egzistuoja „branduoliniai makaronai“, kurių atsparumas lenkimui ir gniuždymui trilijoną kartų viršija plieno.

Neutroninės žvaigždės gravitacija yra tokia stipri, kad išorinis jos sluoksnis sukietėja ir suformuoja plutą, kuri gali lūžinėti. Lūžimų savybės priklauso nuo to, kiek tvirta medžiaga plutos apačioje.

Jau seniai žinoma, kad ji dėl gravitacijos ir elektronų bei protonų elektromagnetinės sąveikos turėtų formuoti plokštines, gumulines arba pailgas struktūras, vadinamas lazanija, gnocchi arba spagečiais – kitaip tariant, makaronais.

Naujame tyrime labai detaliu skaitmeniniu modeliu išnagrinėtas šių struktūrų atsparumas perturbacijoms. Paaiškėjo, kad jos yra ypatingai atsparios bet kokiems pokyčiams, gerokai tvirtesnės ir už grafeną ar anglies nanovamzdelius. Įdomu ir tai, kad šių struktūrų egzistavimas padaro neutroninę žvaigždę ne visiškai sferišką, todėl jos sukimasis aplink savo ašį gali sukurti šiek tiek gravitacinių bangų.

Šio tyrimo rezultatai padės geriau suprasti ne tik neutroninių žvaigždžių savybes, bet ir apskritai fizikos dėsnius ekstremalios gravitacijos sąlygomis.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(34)
(4)
(30)

Komentarai ()