Ar tai galingiausia supernova?  (1)

Sausio 14 dieną Science publikuotame straipsnyje, mokslininkai pranešė apie šviesiausią ir galingiausią (570 milijardų kartų ryškesnę už Saulę) kada nors stebėtą supernovą, sklindančią iš vos 16 km skersmens objekto tolimoje galaktikoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šešiolika kilometrų atrodo velnioniškai daug, jei tenka tempti knygas į kalną per sniego audrą. Bet žvaigždžių mastais, 16 kilometrų nereiškia nieko. Tai trumpiau už Manheteno salą. Tai vienas paskui kitą suguldyti 538 mėlynieji banginiai. Tai kiek daugiau, nei 19 vienas ant kito sustatytų Burj Khalifa dangoraižių. Tai 1/22 atstumo nuo žemės iki Tarptautinės kosmoso stoties. Žmogui tai atrodo daug, bet neaprėpiamuose kosmoso tyruose tai – nereikšmingai mažai.

Bet ir labai mažose dėžutėse gali būti labai dideli dalykai.

Supernovą praėjusią vasarą pastebėjo su All Sky Automated Survey for SuperNovae (ASAS-SN) dirbantys mokslininkai. Pavadintas ASASSN-15lh, mažas, galingas ir tankus objektas švytinčio dujų rutulio centre gali būti unikalios neutroninės žvaigždės, vadinamojo magnetaro, liekana. Kaip ir visos neutroninės žvaigždės, magnetarai yra liekanos didžiulių žvaigždžių, sprogusių kaip supernovos. Supernovos ASASSN-15lh šviesa Žemę pasiekė praėjusį birželį, ir dabar mokslininkai tiria ją ir jos šerdyje spindintį magnetarą.

Apie magnetarus nežinome daug, tik tiek, kad jie neįtikėtinai tankūs ir sukasi itin greitai, o jų magnetinis laukas galingiausias iš egzistuojančių. Jei kaip nors nusigautumėte iki maždaug 1000 km nuo standartino magnetaro, jo magnetinis laukas jus ištirpdytų.

Toks yra standartinis magnetaras. Bet šis 16 km skersmens magnetaras praplečia fizines astronomų žinių apie magnetarus ribas. Šio magnetaro šviesą yra 570 milijardų kartų ryškesnė už mūsų saulę, ir 20 kartų šviesesnė už visas mūsų galaktikos žvaigždes kartu paėmus.

„Jei tai išties magnetaras, tai panašu, kad gamta surinko viską, ką žinome apie magnetarus ir užsuko iki 11*,“ sakė astronomas Krzysztofas Stanekas.

Šis magnetaras 20 kartų šviesesnis už visas mūsų galaktikos žvaigždes kartu paėmus

Kad spinduliuotų tiek šviesos, šis magnetaras, mokslininkų nuomone, turėtų suktis 1000 apsisukimų per sekundę sparta ir visą (100%) savo energijos versti šviesa. Tai negirdėtas efektyvumas, ir tyrėjai lig šiol nežino, iš kur magnetaras semia visą energiją tokiam ryškiam švietimui.

„Dabar nuoširdus atsakymas yra, kad nežinome, koks galėtų būti ASASSN-15lh galios šaltinis,” sakė Subo Dong, pagrindinis Science straipsnio autorius.

Šį galvosūkį vėliau šiais metais bandys išspręsti Hubble kosminis teleskopas.

Mary Beth Griggs
www.popsci.com

Užsukti iki 11“ yra pop. kultūros idioma, šiuo atveju reiškianti ~išnaudotas iki ribų, ar jas peržengiantis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(59)
(1)
(58)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: