Miegate mažiau nei 4 ar daugiau nei 11 valandų per parą? Tai gali sukelti nepagydomą ligą  ()

Suaugęs žmogus turėtų stengtis kasdien miegoti bent po 8 valandas. Kai kuriems užteks ir 7, kitiems reikės ir visų 9. Bet ar žinojote, kad per ilgas ar per trumpas miegas gali būti nepaprastai žalingas sveikatai? Mokslininkai teigia, kad jis gali pakenkti ir plaučiams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip žmonės žino, kiek laiko mums reikėtų miegoti? Na, tai parodė ne vienas tyrimas. 2010 metais Jungtinės Karalystės ir Italijos mokslininkai peržiūrėjo 16 tyrimų, apėmusių 25 metus ir įtraukusių 1,3 milijonus žmonių. Mokslininkai kreipė dėmesį į mirtingumo statistiką ir, žinoma, miego laiką. Ir jie patvirtino tai, kas buvo žinoma iki tol - 7-8 valandos yra optimalus miego laikas suaugusiajam.

Skamba nenatūraliai? Nes taip ir yra. Gyvūnai gamtoje beveik niekada neriboja savo miego laiko. Jie gula tada, kai yra pavargę ir kai jaučiasi saugūs. Ir miega tol, kol kas nors pažadina. O tada vėl eina miegoti. Žmogus darytų kažką panašaus, bet negalime tikėtis kažkokio natūralaus miego režimo, kai visas mūsų gyvenimas yra surėdytas pagal socialines, o ne biologines taisykles. Tas 7-9 valandų miegas yra labiau rekomendacija, kompromisas, padedantis žmonėms geriau planuoti savo laiką.

Tačiau kartais tai nepavyksta ir prasideda problemos. Jei manote, kad galite miegoti mažiau nei 4 ar daugiau nei 11 valandų, tai klystate ir galite sulaukti didelių sveikatos bėdų, tarp kurių - ir plaučių fibrozė. Tai išsiaiškino Jungtinės Karalystės ir Kanados mokslininkai, atlikę tyrimus su pelėmis ir išanalizavę nemažą kiekį duomenų apie žmones.

Viskas mūsų kūne yra reguliuojama vidinio 24 valandų laikrodžio - nuo jo priklauso viskas nuo hormonų iki gijimo. Plaučiuose šis biologinis laikrodis labiausiai veikia kvėpavimo takuose, tačiau, kaip išsiaiškino mokslininkai, jo sukeliami cikliški procesai pastebimi ir plaučių fibroze sergančių žmonių alveolėse - smulkiose pūslelėse, kuriose vyksta dujų apykaita. Tai gali prisidėti prie plaučių fibrozės atsiradimo.

Plaučių fibrozė - tai nepagydoma liga, dėl kurios plaučiuose atsiranda ir plečiasi randinis audinys. Matydami, kad biologinis laikrodis fibrozės paveiktuose plaučiuose veikia kitaip, mokslininkai nusprendė patikrinti, ar tai susiję. Jie išbalansavo pelių biologinį laikrodį ir pastebėjo, kad cikliški procesai persikėlė į alveoles. Galiausiai mokslininkai apskaičiavo, kad tai 2-3 kartus išaugina plaučių fibrozės riziką.

O kaip mes sujaukiame savo biologinį laikrodį? Būtent - per mažai arba per daug miegodami. Įdomu tai, kad mokslininkai nustatė, kad miegoti per ilgiau yra kenksmingiau - miegodami 11 valandų plaučių fibrozės riziką išauginate 3, o mažiau nei 4 valandas - tik du kartus.

Miegas yra labai svarbi sveikos gyvensenos dalis. Kaip pagerinti savo miegą? Štai 5 pagrindiniai patarimai, kurie padės jaustis geriau ir gyventi sveikiau:

  • nustatykite konkretų miego laiką ir visada jo laikykitės - net savaitgaliais gulkite ir kelkitės tuo pačiu laiku;
  • prieš miegą nesportuokite, nevalgykite ir nesinaudokite telefonu;
  • dienos metu neleiskite laiko lovoje;
  • vėdinkite miegamąjį, palaikykite jame šiek tiek žemesnę temperatūrą nei įprasta;
  • pabudę kelkitės iš lovos, neguliniuokite ir pirmiausia imkitės protiškai neapkraunančios veiklos.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(1)
(24)

Komentarai ()