Tai būtų tiesiog neįtikėtinas žmonijos proveržis: galėsite būti paskiepyti nuo senatvinės demencijos ir mokslininkai jau kuria tokią vakciną  (3)

Alzheimerio liga - viena iš dažniausių mirties priežasčių pasaulyje. Ir situacija tik blogės, nes mūsų visuomenė sparčiai sensta. Alzheimerio liga, kaip ir kitos demencijos formos, yra nepagydoma. Bent jau kol kas - naujas tyrimas su pelėmis demencijos vakcinas stipriai priartino prie realybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar galite įsivaizduoti ateitį, kuomet galėsite būti paskiepyti nuo senatvinės demencijos? Tai būtų tiesiog neįtikėtinas žmonijos proveržis, kurį pastebėtume visose gyvenimo srityse. Kuo daugiau protiškai sveikų žmonių pasaulyje, tuo visi laimingesni ir tuo greičiau mūsų visuomenė gali judėti pirmyn.

Naujas tarptautinis tyrimas demencijos vakcinas priartino prie realybės. Žinoma, toks vaizdingas pavadinimas klijuojamas ne pačių mokslininkų, o žurnalistų. Demencija nėra kokia nors infekcija, nuo kurios būtų galima pasiskiepyti. Tačiau kaip kitaip pavadinti vaistus, kurie gali tiesiog sustabdyti tokios siaubingos ligos atsiradimą?

Du pagrindiniai Alzheimerio ligos mechanizmai - beta amiloidų plokštelės ir tau baltymų sankaupos smegenyse. Tai - neurotoksinai, kurie sutrikdo ryšius tarp neuronų ir sukelia lėtą smegenų masės mažėjimą. Mokslininkai ką tik išbandė kombinuotas vakcinas, kurios beta amiloidams bei tau baltymams neleidžia kauptis smegenyse.

Šie vaistai, vadinami „MultiTEP“, gali neleisti beta amiloidams ir tau baltymams kauptis smegenyse. Tačiau šįkart mokslininkai išplėtė metodą kartu su „MultiTEP“ naudodami ir atskirus vaistus beta amiloidų ir tau baltymų sankaupų slopinimui. Bandymai su pelėmis rodo, kad tai gali būti geriausia išeitis.

Kol kas mokslininkai atsargiai kalba apie tai, kad šis sprendimas gali sulėtinti Alzheimerio ligos progresą. Tačiau tikrasis tikslas - visiškas ligos sustabdymas pačiose ankstyviausiose jos stadijose. Taigi, kai bus pastebėti pirmieji Alzheimerio ligos ženklai, žmogui bus suleidžiama vakcina, kuri sustabdys demencijos atsiradimą. Tik tolimesni tyrimai parodys, ar tai įmanoma ir kiek injekcijų iš tikrųjų prireiktų. Tačiau, kadangi šie vaistai yra imunoterapija, greičiausiai tai nebūtų visą gyvenimą trunkantis gydymas. Gali būti, kad kada nors ateityje tam pakaks vienos skiepų injekcijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai (3)