Starlink ryšys bus greičiausias ir atspariausias internetas visoje Žemės planetoje: tam, ką jau daro Elonas Muskas, neprilygs net šviesolaidžiai  (6)

Suderinus lazerinį ryšį su daugybe antžeminių terminalų, Starlink interneto tarnyba taps sparčiausia pasaulyje. Nei šviesolaidžiams, nei dabartiniams geostacionariems palydovams prilygti jai nepavyks. Tokia prognozė grindžiama JAV reguliatoriui perduotų dokumentų analize.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-01-15 Starlink ryšys bus greičiausias ir atspariausias internetas visoje Žemės planetoje: tam, ką jau daro Elonas Muskas, neprilygs net šviesolaidžiai  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš savaitę SpaceX į orbitą iškėlė 60 naujų Starlink aparatų, ir tapo stambiausios Žemės palydovų grupuotės savininke. Per šiuos metus prie jos prisijungs dar 1400, ir, pasak Elono Musko, dešimtmečio pabaigoje šis skaičius pasieks kelias dešimtis tūkstančių.

Jau šiais metais Starlink palydovai turėtų pradėti plačiajuosčio interneto tiekimą JAV teritorijoje. Norintiems prie jo prisijungti vartotojams reikės specialaus terminalo, kuriame bus fazinio tinklelio antena, primenančio NSO lėkštę ant stiebo. Įrengino kaip nors derinti nereikės — į dangų reikiamu kampu jis pasisuks pats.

Kaip konkrečiai veiks tarnyba, kol kas nėra aišku, pažymi Business Insider. Savo samprotavimais šiuo klausimu pasidalino Mark Handley, Londono universitetinio koledžo kompiuterijos profesorius. Jis rėmėsi JAV Federalinės ryšių komisijos dokumentais, o taip pat, Elono Musko ir Gwynne Shotwell pareiškimais.

Mokslininko nuomone, Starlink palydovai duomenis į Žemę tikriausiai perduos lazeriais.

Taip signalą bus galima siųsti daug greičiau, nei šviesolaidžių tinklu. O kadangi Space X grupuotė skries vos 550 km aukštyje, signalo vėlavimas, lyginant su geostacionarioje orbitoje – 36 000 km aukštyje – skriejančiais aparatais bus nereikšmingas.

Ant žemės palydovų signalus priims stambios SpaceX stotys, o taip pat ir nedideli naudotojų terminalai. Jie, Handley nuomone, ne tik pasiųs ir išsiųs duomenis, bet ir veiks kaip globalaus korinio ryšio mazgai. Dėl lazerių ir daugybės terminalų-retransliatorių derinio SpaceX tinklas taps sparčiausiu ir atspariausiu iš dabar egzistuojančių.

Kuo daugiau naudotojų prisijungs prie tinklo, tuo bus daugiau idealaus signalo maršruto variantų — o tai reiškia, ir spartesnis ryšys.

Vienintele nepertraukiamo globalaus ryšio kūrimo kliūtimi gali tapti vandenynai. Tačiau šią problemą nesunku išspręsti, įtaisius terminalus jūriniuose laivuose, įsitikinęs Handley.

Kompanija SpaceX nutarė atsižvelgti į astronomų priekaištus dėl palydovų keliamų stebėjimų trukdžių. Kompanija išbando eksperimentinius dažus, mažinančius palydovo paviršiaus atspindžio efektą.


hightech.plus

(94)
(7)
(87)

Komentarai (6)