Kinija skelbia šalyje dar neregėtą karą plastikui - pokyčius turbūt pajus ir visas pasaulis  (1)

Kinija rimtai imasi visuotinio karo prieš plastiko šiukšles šalies viduje. Dar prieš keletą metų kinai paskelbė, kad nebepriiminės kitų pasaulio valstybių plastiko atliekų, o šią savaitę imtasi ir dar rimtesnių priemonių kovai prieš milžinišką plastiko šiukšlių kalną, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per penkerius ateinančius metus Kinijos vyriausybė ketina palaipsniui išleisti nacionalinių kovos su plastiku įstatymų rinkinį, ribojantį tam tikrų produktų – plastikinių maišelių, mikrokaroliukų, šiaudelių, pakuočių, lipnios juostos, ausų krapštukų ir valgymo įrankių – gamybą bei prekybą. Įmonės, kurios šių draudimų nesilaikys, gali patekti į juoduosius valstybinius sąrašus, įspėjo šalies politikai.

Tokios rimtos permainos tokiu dideliu mastu nėra lengva užduotis. Todėl, siekiant, kad šokas dėl pasikeitimų būtų kuo mažesnis, visi šie pakeitimai bus diegiami paeiliui ir skirtingai atskiruose šalies regionuose. Pavyzdžiui, jeigu plastikiniai maišeliai didžiuosiuose Kinijos miestuose bus uždrausti jau greičiau nei po metų, tai provincijos miesteliams bus suteikta daugiau laiko susitaikyti su mintimi, kad maišelių nebeliks.

Iki 2020 m. pabaigos bus visiškai uždrausta putplasčio indų bei ausų krapštukų gamyba ir prekyba. O štai chemijos pramonės produkcija su plastiko mikrokaroliukais už pradžių bus pašalinta iš gamybos linijų ir tik vėliau – iš prekybos vietų.

„Plastikinių produktų, ypač vienkartinio naudojimo, vartojimas nuolat auga. Todėl, norint išvalyti plastiko taršą, reikia imtis stipresnio planavimo ir sistemingo įstatymų keitimo“, – leidinyje „New York Times“ cituojamas naujųjų įstatymų pagrindimas.

Šiandien Kinija yra didžiausias plastiko produktų gamintojas pasaulyje – iš čia atkeliauja net 30 proc. visų plastikinių produktų (iš viso Azijos valstybėse pagamina 50 proc. pasaulio plastikinių produktų). Antras pagal „produktyvumą“ yra Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos regionas – 19 proc., Europa prisideda dar 18 procentų.

Milžiniška plastiko atliekų problema nėra neįveikiama, bet norint su ja kovoti efektyviai reikalingi plataus masto sisteminiai pokyčiai. Kinijoje tai reikš, kad kai kurioms verslo įmonėms prisitaikyti prie naujų įstatymų reikės anksčiau, nei kitoms. Pavyzdžiui, restoranų pramonei iki 2020 m. pabaigos teks atsisakyti vienkartinių plastikinių šiaudelių, o kitų plastiko atliekų kiekį sumažinti 30 procentų.

O štai viešbučiai vienkartinių plastiko produktų draudimas atidedamas iki 2025 metų. Tiek pat laiko duota ir pakavimo paslaugų sektoriui – iki 2025 metų jiems teks nuspręsti, kuo pakeisti plastikinius indus, lipnią juostą, maišus.

Jeigu šių politinių sprendimų įgyvendinimas bus sėkmingas, jie bus naudingi ne vien Kinijai, bet ir visam pasauliui. Be to, Kinija prisidėtų prie progresyvesnių regionų, kuriuose jau imtasi vienkartinių plastikinių produktų ribojimo – Europos Sąjungos, Kanados.

Kol kas sunku pasakyti, ar naujieji įstatymai sustabdys plastiko šiukšlių upę, bet optimizmo teikia tai, kad bent jau suvokiamas problemos rimtumas ir imamasi kažkokių veiksmų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(59)
(0)
(59)

Komentarai (1)