Įspūdingas ir labai daug žadantis 5 metų mokslininkų darbo rezultatas - šis augalas gali padėti gydyti vėžį beveik nesukeldamas šalutinio poveikio  ()

Bouvardia ternifolia - Meksikoje, Hondūre ir pietinėje JAV dalyje plačiai paplitęs krūmas. Gražūs pailgi raudoni žiedai vilioja kolibrius, tačiau mokslininkai teigia, kad jie gali slėpti ir vieną mums visiems svarbią paslaptį. Iš šių augalų išskirta molekulė gali padėti kontroliuoti galvos ir kaklo vėžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam prireikė beveik 5 metų darbo, tačiau Kolorado ir Kalifornijos universitetų mokslininkams pagaliau pavyko izoliuoti ir susintetinti Bouvardia ternifolia krūmuose esančią SVC112 molekulę. Kaip įrodė tyrimai, SVC112 neleidžia kamieninėms vėžio ląstelėms gaminti specifinių baltymų, kurie nurodo kitoms vėžinėms ląstelėms augti. Kamieninės vėžio ląstelės yra tarsi gamyklos - jos pagamina didžiąją dalį auglį sudarančių ląstelių. Jos taip pat yra labai atsparios ir dažnai išlieka net po sudėtingų radioterapijos ir chemoterapijos kursų. Būtent dėl to vėžys dažnai atsinaujina, vos tik sustabdomas gydymas.

Kamienines vėžio ląsteles įmanoma kontroliuoti specifiniais inhibitoriais. Tačiau dabar naudojami vaistai turi didžiulį trūkumą - jie yra toksiški sveikoms ląstelėms, todėl jie naudojami labai ribotai. Tuo tarpu SVC112 molekulė veikia beveik išskirtinai tik vėžines ląsteles. Tai reiškia, kad sveikas audinys galėtų toliau augti ir pacientas nepatirtų papildomo šalutinio poveikio.

Tai mokslininkai ir išsiaiškino pirmiausia, lygindami SVC112 pagrindu sukurtus vaistus su jau patvirtintais kamieninių vėžio ląstelių inhibitoriais. SVC112 veikė žymiai efektyviau ir taip stipriai nekenkė sveikoms ląstelėms. Sveikos ląstelės į SVC112 reagavo 3,8-5,6 kartus mažiau nei vėžinės.

Tuomet mokslininkai išbandė eksperimentinius vaistus su laboratorinėmis pelėmis, galvos ir kaklo vėžių modeliais. SVC112 veiksmingai ribojo vėžio augimą ir sparčiai dorojosi su kamieninėmis vėžio ląstelėmis. Tačiau vis tiek liko dar labai ilgas kelias, nes mokslininkai nustatė, kad auglys ima trauktis tik tada, kai kamieninių vėžio ląstelių koncentracija sumažinama iki mažiau nei 1 % bendro vėžinio audinio tūrio.

Taigi, prireiks dar ne vieno tyrimo, tačiau rezultatas turėtų būti labai efektyvūs vaistai, kurie padės bent jau riboti vėžio augimą. Labai svarbu tai, kad jie bus beveik nekenksmingi sveikiems audiniams, todėl šalutinis poveikis neturėtų būti stiprus. Ir visa ši nauda - iš kuklaus krūmo, augančio Meksikoje, Hondūre ir JAV.

(9)
(2)
(7)

Komentarai ()