Šunys nesiliauja stebinti mokslininkų - pasirodo, jie mus supranta geriau, nei manėme  (4)

Šuo visada buvo laikomas geriausiu žmogaus draugu ir protingu gyvūnu. Tačiau mes apie šunis dar daug ko nežinome – o tam tikri netikėti faktai atskleidžiami kartu su naujais moksliniais tyrimais. Štai naujausias tyrimas parodė, kad šunys geba suprasti ir perprasti mus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dr. Juliane Kaminski iš Portsmuto universiteto psichologijos departamento atliktas tyrimas parodė, kad kai šeimininkai uždraudžia šuniui ėsti tam tikrą maistą, net 4 kartus padidėja tikimybė, kad augintiniai šį maistą eis vogti sutemus, – kai jų manymu, šeimininkai jų nepastebės.

Spaudos konferencijos metu J.Kaminski sakė, kad tai yra neįtikėtina – kadangi šunys supranta, jog šeimininkai jų nepastebės, o tai reiškia, kad šunys geba pažvelgti žmogaus akimis ir iš jo perspektyvos.

Mokslininkė mano, kad šunys savo elgesį, kai ėjo vogti maisto, grindė ne tuo, kad jie patys gali ar negali matyti tamsoje – bet tuo, kad žmonės negali matyti tamsoje ar prasto apšvietimo sąlygomis. Anot J.Kaminski, žmonės dažniausiai gyvūnams priskiria tik kelias savo pačių turimas savybes, o šis tyrimas paneigia tokią susiformavusią nuomonę.

Šiame tyrime dalyvavo 42 šunų patinai ir 42 kalės. Visi šunys buvo auginami namie ir ne jaunesni nei 1 metų amžiaus. Mokslininkė taip pat įsitikino, kad visi šie gyvūnai gali ramiai būti tamsoje, toje pačioje patalpoje nesant jų šeimininkams. Išplatintame pranešime teigiama, kad atlikti bandymai buvo pakankamai sudėtingi ir turėjo daug kintamųjų – siekiant eliminuoti prielaidą, kad šunys savo sprendimus grindžia kitomis paprastomis sąsajomis, kaip antai Pavlovo refleksas, kuris reiškia, kad tamsa yra siejama su maistu.

Tyrimo metu buvo padaryta išvada, kad šunys sprendžia, jog vogti, kai kambaryje tamsu yra saugiau – o tai reiškia, kad jie geba suprasti dalykus ir žvelgti iš žmogaus perspektyvos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(76)
(12)
(64)

Komentarai (4)