Esate alergiški šunims? Yra viena gudrybė, kuri padeda daliai žmonių - gali laikyti šunis ir nejausti jokių problemų  ()

Mylite šunis ir norėtumėte juos auginti, bet šalia kai kurių jaučiate prastai, čiaudite ir ašarojate?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jūsų svajonei turėti keturkojį draugą gali būti lemta išsipildyti ir tam net neprireiks antialerginių vaistų.

Dalis alergiškų šunims žmonių, pasirodo, gali turėti bet kurios veislės gyvūną, su sąlyga, kad tai bus patelė arba kastruotas patinėlis.

„Iki 30 proc. žmonių, kurie yra alergiški šunims, išties yra alergiški vienam specifiniam baltymui, gaminam šuns prostatoje“, – paaiškino Bostono Brigamo ir moterų ligoninės (JAV) alergologė daktarė Lakiea Wright.

Nors toks baltymas atrastas jau seniai, patikimus kraujo tyrimus šiam alergenui JAV Maisto ir vaistų administracija patvirtino tik praėjusią gegužę.

„Jeigu esate alergiškas tik šiam specifiniam patinėlio šuns baltymui, veikiausiai galėtumėte toleruoti patelę ar kastruotą šunį“, – sakė L.Wright.

Kaip veikia alergijos gyvūnams?

Alergijos gyvūnams, turintiems kailį, yra dažnos, ypač jeigu žmogus jau serga astma ar yra alergiškas tokiems dalykams kaip žiedadulkės ar dulkės.

Trys iš 10 žmonių, sergančių bet kokia kita alergija, gali būti alergiški savo katei ar šuniui, teigia Amerikos astmos ir alergijos fondo gydytojai.

Dažniausiai alerginę reakciją sukelia ne gyvūno kailis, kaip linkstama manyti, bet kačių ar šunų baltymai, šlapime, seilėse ir epidermyje esantys alergenai. Šiuo metu mokslininkai yra nustatę šešis specifinius šunų alergenus.

Gera naujiena yra tai, kad žmonės gali būti alergiški vienam ar daugiau iš penkių gyvūnų baltymų, bet ne visiems. Tai reiškia, kad jūs galite čiaudėti tik nuo tam tikros veislės ar lyties gyvūnų sukeltos alerginės reakcijos.

Kadangi visi šunys išskiria vieną ar daugiau baltymų tipų, anot L.Wright, išties nėra tokio reiškinio, kaip nesukeliantis alergijos šuo.

„Įtardami alergiją šunims, mes tiriame visą alergeną, – paaiškino L.Wright. – Bet tada ieškome specifinių baltymų, dalelių, kurios padeda patikslinti diagnozę“.

Šunys patinai turi baltymą, vadinamą Can f 5, gaminamą prostatoje. Kai šuo šlapinasi, baltymas gali pasklisti ant viso kūno odos ir kailio.

„Šie baltymai yra labai lengvi, tad jie pasklinda po orą gyvūnui judant, – paaiškino L.Wright. – Jie taip pat ilgai gali likti ore ir nusileisti ant baldų, čiužinių, net mūsų drabužių“.

Kadangi nešiojame juos ant drabužių, alergija gyvūnams gali kilti net ir tose vietose, kur niekada nebuvo gyvūnų.

Kaip sužinoti, ar esate alergiški tik šunų patinams?

Geriausia, anot L.Wright, kuo išsamiau gydytojui išvardinti alergijos simptomus. Kur jie užklupo? Ar pradedate čiaudėti ar kitaip reaguoti tik atsidūrę šalia šunų patinėlių?

Taip pat svarbu savęs paklausti, kiek dar turite alergijų? Alergijos linkusios po vieną nebūti. Daugiau nei trys specifiniai alergijų tipai gali sukelti jums astmą ar kitus kvėpavimo sunkumus, paaiškino L.Wright.

Atsižvelgęs į jūsų sveikatos istoriją, gydytojas gali ištirti reakciją į baltymą Can f5, atlikęs odos dūrio mėginį ar kraujo tyrimą.

Jeigu nesate alergiškas Can f 5 baltymui, bet vis tiek pasireiškia alerginė reakcija, galite sumažinti sąveiką su alergenais ir simptomus, kuriuos jie sukelia, laikydamiesi šių gairių, kurias nustatė Amerikos astmos ir alergijos fondas:

  • pasikeiskite drabužius, pabuvę ten, kur buvo šuo ar katė;
  • paprašykite kitų šeimos narių, neturinčių alergijos gyvūnams, valyti katės kraiko dėželę ar šukuoti gyvūną lauke;
  • neleiskite gyvūno į miegamąjį ir nuodugniai viską valykite – gyvūnų palikti alergenai gali net po kelis mėnesius likti aplinkoje.
  • šunų ir kačių alergenai yra „lipnūs“ ir gali likti ant visą grindų plotą uždengiančios kiliminės dangos. Jei įmanoma, pašalinkite kilimus ir nušveiskite sienas bei medines pastato dalis. Geriausia neturėti jokių užtiesalų ant grindų ir sienų;
  • dulkių siurbliai pakelia bet kokius nusėdusius alergenus, tad siurbdami namus dėvėkite kaukę ir naudokite siurblius su sertifikuotais filtrais.
  • apsilankykite pas specialistą išsitirti dėl alergijų. Jie gali rekomenduoti gydymą vaistais ar imunoterapiją.

Parengta pagal CNN

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: