Galvojate, kad viską žinote apie šunis? Manykite iš naujo! 20 įdomiausių faktų apie geriausią žmogaus draugą  (5)

Galvojate, kad viską žinote apie šunis? Manykite iš naujo! Žemiau pateikiate 20 įdomių faktų apie seniausius žmonijos draugus, kurių prieš tai, ko gero, nežinojote.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1) Šunys turi laiko pojūtį. Įrodyta, kad šunys skiria vienos ir penkių valandų laiko tarpą. Šunys taip pat gali nuspėti laiką, kada jie bus vedami pasivaikščioti, jeigu tai daroma reguliariai tuo pačiu laiku.

2) Šuo yra toks pat protingas, kaip ir 2 metų vaikas. Ar kada nors pagalvojote, kodėl 2 metų amžiaus vaikas turi tokį stiprų ryšį su šunimi? Taip gali būti dėl to, kad jie abu supranta po tiek pat žodžių – apie 250.

3) Atliktas tyrimas parodė, kad šuo gali imti pavydėti, jeigu meilę ir prisirišimą rodote ir kitiems sutvėrimams.

4) Pasaulyje yra apie 600 000 000 šunų. Skaičiuojama, kad iš jų apie 400 000 000 yra benamiai. Tuo tarpu daugiausiai šunų gyvena JAV – apie 75 800 000.

5) Šunys vedliai yra išdresiruoti, kad gamtinius reikalus atliktų pagal komandą. Tokiu būdu jų regėjimo negalią turintys šeimininkai neturi kovoti su savo augintinių „siurprizais“.

6) Šuns glostymas ir žiūrėjimas jam į akis padeda išskirti oksitocino – vadinamojo meilės hormono – ne tik žmogaus, bet ir paties šuns organizmui.

7) Saluki yra seniausi pasaulyje šunų veislė. Jie yra vaizduojami ant senovės Egipto kapų, atsiradusių dar 2100 metais pr.m.e.

8) Taksai buvo veisiami tam, kad kovotų su barsukais.

9) Kastruoti šunys gyvena ilgiau nei nekastruoti.

10) Benamiai šunys Rusijoje išmoko keliauti sudėtinga metro sistema bei ieškodami maisto išlipti tam tikrose stotelėse.

11) Šuo gali užuosti jausmus. Tiesą sakant, šuns uoslė yra 100 000 kartų geresnė, nei žmogaus. Tad nereikėtų stebėtis, kad jie gali užuosti tokius dalykus kaip baimė. Kai žmogus bijo, jis prakaituoja – todėl šuo gali nesunkiai visa tai užuosti.

12) Šunų nosys yra drėgnos, nes tokiu būdu padeda šunims sugerti kvape esančias chemines medžiagas.

13) Šunys gali būti dresuojami, kad atpažintų vėžį ir kitas žmogaus ligas. Suvėžėjusios ląstelės skleidžia visai kitokias medžiagų apykaitos atliekas nei sveikos ląstelės. Šunys netgi gali užuosti vėžio ląsteles uostydami žmogaus burnos kvapą.

14) Ar auginate šunį, kuris patiria išsiskyrimo nerimą? Pamėginkite jam palikti kokį drabužį, kurį pats dėvite. Įrodyta, kad palikus šeimininko dėvėtą drabužį, kuris turi jo kvapą, sumažina išsiskyrimo nerimą.

15) Kai šuo ieško tobulos vietos gamtiniams reikalams atlikti, dažniausiai jie bando visa tai suderinti su Žemės magnetiniu lauku.

16) Ar kada nors susimąstėte, kodėl jūsų šuo ruošdamasis miegoti susirango į kamuoliuką? Iš tiesų tai yra šuns instinktas susišildyti ir apsaugoti svarbiausius organus, kol miega.

18) Jūsų šuo gali jums padėti romantiniame gyvenime. Vienas tyrimas parodė, kad tikimybė vaikinui gauti merginos telefono numerį padidėja nuo 10 iki 33 procentų, jeigu jis tuo metu su savimi turi šunį. Be to, net 66 proc. merginų ir vaikinų neitų į pasimatymą su žmogumi, kuris nemėgsta gyvūnų.

19) Mokslininkai mano, kad pirmasis šuo gyveno jau prieš 31 700 metų. Tai buvo priešistorinis šuo, savo išvaizda primenantis Sibiro haskį.

20) Spygliuotos šunų apykaklės atsirado senovės Graikijoje, siekiant apsaugoti šunis nuo vilkų – kad šie neperkastų žmonių augintiniams gerklės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(66)
(8)
(58)

Komentarai (5)