Neįtikėtina - pirmą kartą nufilmuotos įrankiais besinaudojančios kiaulės (Video)  (4)

Nors mokslininkai dažniausiai kalba apie unikalius delfinų, šimpanzių ar aštuonkojų gebėjimus, vis dažniau tiriamos ir kiaulės. Pasirodo, šie gyvūnai yra socialūs ir moka priimti gana racionalius sprendimus. Mokslininkai Prancūzijoje pirmą kartą nufilmavo, kaip kiaulės pasinaudoja įrankiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnale „Mammalian Biology“ aprašomas eksperimentas, kurį tyrėjai atliko su Visajų kiaulėmis. Mokslininkams pavyko užfiksuoti, kaip kiaulė pasinaudojo pagaliu, kad greičiau išraustų jai reikalingą duobę. Kiaulė įsikando į pagalį ir jį panaudojo tarsi kastuvą.

Dar daugiau, mokslininkai pastebėjo, kad panašią kasimo ir rausimo technologiją pradėjo naudoti ir kitos kiaulės. „Vadinasi, šis gebėjimas buvo perduotas ir kitiems individams. Tai rodo, jog kiaulės yra socialūs gyvūnai, kurie gali mokytis vienas iš kito“, – aiškino Mereditha Root–Bernstein, tyrimui vadovavusi mokslininkė.

Įrankiais moka naudotis ir kiti gyvūnai, geriausiais „meistrais“ laikomos beždžionės, kurios geba įrankius panaudoti atlikdamos įvairiausias užduotis. Tiesa, tyrėjai pabrėžia, kad įrankių panaudojimas dar nereiškia, kad gyvūnas yra labai sumanus ir protingas. Pavyzdžiui, skruzdėlės taip pat pasinaudojo įvairiais gamtoje randamais daiktais, tačiau mokslininkai jų sugebėjimų nelygina su delfinais ar šimpanzėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(23)
(5)
(18)

Komentarai (4)