Gyvybės keistenybės: kaip vėžlio embrionas pats nulemia savo lytį  ()

Nuo temperatūros priklauso, iš kiaušinio išsiris vėžlys patinėlis ar patelė. Tačiau embrionas gali judėti kiaušinyje ir pats nulemti savo lytį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vėžlių lytis priklauso nuo labai mažų temperatūros skirtumų embriono stadijoje. Zoologai anksčiau manė, kad šių roplių lytis yra atsitiktinis dalykas. Tačiau Kinijos mokslo akademijos mokslininkams atlikus naujus eksperimentus, pasirodė, kad viskas kur kas sudėtingiau.

Mokslininkai tyrinėjo Rivso gėlavandenių vėžlių kiaušinius. Specialiame inkubatoriuje jie buvo išdėlioti taip, kad nuo vieno kiaušinio galo iki kito temperatūra skyrėsi iki 4,7 laipsnio. Prieš tai mokslininkai pusę kiaušinių paveikė kapsazepinu, kuris panaikino embrionų gebėjimą jausti temperatūrą. Vėliau mokslininkai stebėjo, kaip embrionai juda kiaušiniuose. Kapsazepinu nepaveikti embrionai pajudėjo iki 6 mm, o štai paveiktieji liko toje pačioje vietoje.

Matavimai tai pat parodė, kad nepaveikti embrionai visą laiką slinkosi link 29 laipsnių temperatūros, kuri lemia vienodas galimybes išsiristi patelei arba patinui. Taigi, eksperimentas parodė, kad embrionai gali pasirinkti savo lytį, tačiau instinktyviai juda link 29 laipsnių temperatūros, taip sulygindami patinų ir patelių skaičių.

Šis atradimas reiškia, kad vėžliai nėra tokie pažeidžiami šiltesnio klimato, kaip manyta iki šiol. Tą patį galima būtų taikyti ir kelioms roplių bei žuvų rūšims, kurių lytį nulemia temperatūra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Iliustruotasis Mokslas
Iliustruotasis Mokslas
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()