Mokslininkai pastebėjo keistą Kinijos vėžlių elgesį: kartais jie panardina galvas į vandenį ir jas stipriai pakrato - kam to reikia? Dabar paaiškėjo paslaptis ir tai gali praversti žmonėms  ()

Kinijos minkštašarvis vėžlys (Pelodiscus sinensis) yra gausiai auginamas Kinijos vėžlių fermose. Iš šių gyvūnų verdamas troškinys - mėgstamas vietinis delikatesas.Taigi, kai mokslininkai nusprendė patyrinėti, kur dingsta jų šlapalas (karbamidas arba urėja), jie tiesiog nusipirko kelis tokius vėžlius turguje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, 2012 metais Singapūro nacionalinio universiteto mokslininkus sudomino keistas Kinijos minkštašarvių vėžlių elgesys. Kartais jie panardina galvas į vandenį ir jas stipriai pakrato. Kam to reikia? Mokslininkai nustatė, kad tai yra susiję su žiaunas primenančiais dariniais vėžlių burnose.

Šios žiaunos, kaip anksčiau buvo manyta, turėtų padėti vėžliams kvėpuoti. Tačiau tai nėra tikros žiaunos - Kinijos minkštašarviai vėžliai turi plaučius. Taigi, mokslininkai atliko keletą bandymų ir išsiaiškino, kad šie vėžliai nemažą dalį savo karbamido, pagrindinės šlapimo sudedamosios dalies po vandens, atsikrato pro burną. Ir tie neaiškūs dariniai dalyvauja šiame procese.

Nuo to laiko, kai pasirodė ši informacija, internete rašoma, kad šie vėžliai šlapinasi per burną. Tai nėra tikslu - karbamidas iki jų burnų keliauja krauju. Ir tai - tik viena, nors ir labai svarbi, šlapimo dalis. Tik kodėl šie gyvūnai išsivystė tokį gebėjimą?

Pasirodo, viskas labai paprasta. Šie vėžliai gyvena sūriame vandenyje. Ropliai su šlapimu sunkiai šalina druską, todėl ji gali kauptis organizme. Taigi, jie vengia gerti didelius vandens kiekius, kurie padėtų išplauti karbamidą. Šlapindamiesi įprastai vėžliai prarastų per daug gyvybiškai svarbaus vandens. Toks neįprastas šalinimo būdas leidžia atsikratyti nereikalingų skaidymo produktų, tačiau pasilikti reikalingą vandenį.

Įdomu tai, kad mokslininkai galvoja, kad kažko panašaus reikėtų ir žmonėms. Šią neįprastą savybę nulėmė Kinijos minkštašarvių vėžlių genai, tačiau ją būtų galima sukurti ir vaistais. Na, bent jau teoriškai tai įmanoma. Toks karbamido šalinimo būdas apeitų inkstus, todėl jis tiktų tiems žmonės, kurių inkstų funkcija sutrikusi. Kitaip tariant, žmonės nebūtinai šalintų urėją per burną, tiesiog ji būtų šalinama ne kartu su šlapimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(4)
(23)

Komentarai ()