Neuroniniai tinklai gali padėti apsaugoti Žemę: pirmieji rezultatai labai įspūdingi  ()

Kai kurių asteroidų orbitos yra tokios artimos Žemės orbitai, kad jie kelia pavojų mūsų planetai. Bet asteroidų orbitos laikui bėgant kinta dėl kitų planetų poveikio, todėl prognozuoti konkretaus asteroido judėjimą per šimtus metų yra labai sudėtinga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime ši problema sprendžiama naudojantis neuroniniais tinklais. Tinklo apmokymui tyrėjai panaudojo detalų Saulės sistemos modelį, kuriame iš pradžių buvo sekamas planetų judėjimas, o vėliau, judinant modelį laiku atgal, sekamos į Žemę pataikančių asteroidų orbitos. Taip sukurta duomenų bazė, aprašanti, kokias orbitas turi asteroidai, kada nors pataikysiantys į Žemę.

Šia duomenų baze apmokytas neuroninis tinklas teisingai identifikavo visus šiuo metu žinomus galimai pavojingus Žemei asteroidus bei atrado keletą naujų. Pastarųjų asteroidų orbitos yra gana chaotiškos, todėl įprastais metodais – skaičiuojant jų judėjimą ateityje – nebuvo nustatyta, kad jie gali kelti pavojų. Kol kas tai tėra pirminiai bandymai, bet tyrėjai tikisi, kad ateityje panašūs neuroniniai tinklai galėtų pasitarnauti greitam pavojingų asteroidų identifikavimui, vos juos aptikus.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()