Mokslininkai žino, kaip padėti žmonėms gyventi ilgiau - štai ką reikėtų įtraukti į kasdienę mitybą  ()

Seniai žinoma, kad Viduržemio regiono dieta padeda žmonėms ilgiau gyventi ir išvengti kai kurių su senatve siejamų sveikatos problemų. Geriausia tai, kad šiais privalumais gali mėgautis ne tik tie, kurie gyvena pietinėje Europos dalyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vidutinė italų gyvenimo trukmė - 82,5 metai. Palyginimui, suomių - 81,8, latvių - 74,5, lietuvių - 74,3, vokiečių - 80,6. Ilgiau gyvena ir ispanai (82,8), sanmariniečiai (83,4), monakiečiai (89,4). Nors tarp pietiečių ilgiausiai gyvenančių tautų sąraše įsiterpė ir kelios Vakarų ar Šiaurės Europos šalys, akivaizdu, kad gyventi prie Viduržemio jūros kažkodėl sveika. Tik kodėl?

Iš dalies už tai pietiečiai turi būti dėkingi genams, iš dalies - streso vengiančiam gyvenimo būdui, iš dalies - mitybai. Ilgą laiką buvo manoma, kad raudonas vynas (tiksliau - jame esantis resveratrolis) aktyvuoja specifinius mechanizmus ląstelėse, taip pailgindamas gyvenimą. Tačiau dabar mano, kad už ilgesnį gyvenimą Viduržemio jūros regione atsakingas ne vynas, o alyvuogių aliejus.

Alyvuogių aliejus - tai sveikatai naudingi riebalai. Jis padeda išlaikyti sveiką cholesterolio lygį kraujyje bei apsaugo kraujo lipidus nuo oksidacijos. Svarbiausia - alyvuogių aliejus sumažina širdies ligų bei insulto riziką. Tačiau tai mokslas žino jau daugelį metų. Naujas tyrimas, atliktas Minesotos universitete, parodė, kad visos alyvuogių aliejaus naudos vien valgydami maistą su šiuo produktu nepatirsite.

Alyvuogių aliejaus riebalai po suvartojimo yra saugomi lipidų lašeliuose ląstelėse. Taip mūsų ląstelės saugo riebalus. Mokslininkai įrodė, kad ši alyvuogių aliejaus įsisavinimo dalis žmogui beveik nesuteikia jokios naudos. Tuos lipidų lašelius reikia suskaidyti, o geriausia tai padaryti laikantis protarpinio badavimo dietos ar intensyviai sportuojant.

Tiesa, mokslininkai tai patvirtino tik bandymais su gyvūnais. Dabar reikės atlikti bandymus su žmonėmis, kad alyvuogių aliejaus naudos sveikatai mechanizmas būtų patvirtintas. Mokslininkai tikisi, kad taip pavyks sukurti vaistus ar bent jau mitybos bei sporto planą, kurį būtų galima rekomenduoti kaip visiems prieinamą metodą senatvinėms ligoms išvengti bei gyvenimui pailginti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(26)
(13)
(13)

Komentarai ()