Mokslininkai mano pagaliau aptikę Romos įkūrėjo kapą  ()

Sena patarlė sako – Roma nebuvo pastatyta per dieną. O pasak mito, Romos išvis nebūtų, jei ne vilkė, kuri pažindė pamestinukus dvynius Romulą ir Remą, kuriuos rado upės pakrantėje. Tas pats mitas pasakoja, kad praėjus kiek laiko nuo 753 m.pr.m.e – kai buvo įkurta Roma – broliai susikivirčijo ir Romulas nužudė Remą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir kur šioje vietoje mitas prasideda, o kur baigiasi, mokslininkai gana karštai ginčijasi iki šiol. Bet brolių palikimas neabejotinai paliko ryškų pėdsaką romėnų kultūroje – o dabar archeologai galbūt vienu žingsniu priartėjo prie tikrosios istorijos.

Kasinėdami Romos Forume – vietoje, kur kadaise vykdavo patys svarbiausi miesto bei imperijos įvykiai – archeologai aptiko požeminę šventyklą, kuri, manoma, skirta Romului, skelbia „Associated Press“.

Požeminiame kambaryje, kuris datuojamas VI a. pr.m.e, yra 140 cm ilgio sarkofagas – bet jame nėra jokių kaulų.

„Tai – nepaprastas atradimas, – savaitės pradžioje žurnalistams sakė Koliziejaus archeologinio parko direktorė Alfonsina Russo, kurią cituoja „The Times“ – Forumas niekaip nenustoja teikti naujų nuostabių lobių“.

Remiantis Italijos agentūros „Agenzia Nazionale Stampa Associata“ pranešimu, kadangi žmogaus kaulų sarkofage nėra, patikrinti teiginį, kad kapas priklauso būtent legendiniam miesto įkūrėjui, gali būti sudėtinga – bet mokslininkai įtaria, kad altorius yra tiesiai ten, kur senovės romėnai tikėjo esant palaidotą Romulą.

Ir kaip „Times“ pasakoja žurnalo „Archeo“ redaktorius Andreasas Steineris, šio naujo atradimo vieta yra netoli vadinamosios Lapis Niger – dar vienos Forumo šventyklos, kurioje dar 1899 m. tyrėjai atkasė vadinamąją „juodąją šventovę“, kurios užrašai įspėjo netrukdyti „šios šventos vietos, kurioje ilsisi šventas karalius“.

Mokslininkai jau seniai įtarė, kad tai yra nuoroda į Romulą – kurio gyvenimo pabaigą nulėmė įniršęs Romos Senatas, ir kuri galėjo būti tokia pati smurtinė, kaip ir brolio.

Tačiau patikrinti tokį naratyvą sunku, rašo „Smithsonian Magazine“. Pastaraisiais metais tyrėjai sukaupė nemažai įrodymų, kad kad pakankamai daug Romos pastatų yra bent šimtmečiu senesni nei legendinių dvynių pasirodymas – pirmieji migrantai šio regiono kalvose įsikūrė apie 1000 m.pr.m.e

Vis dėlto Romulo ir Remo legenda tebegyvuoja – o atsižvelgiant, į tai, kiek ji buvo svarbi tiek senovės romėnams, tiek yra aktuali dabartiniams, išvados apie šį naujausią Forumo radinį gali sukelti nemažą jaudulį, rašo „Smithsonian“.

„Ar Romulus iš tisų egzistavo, ar ne, iš tiesų nėra taip jau ir svarbu, – naujienų agentūrai AFP sako italų archeologas Paolo Carafa – „Svarbiausia tai, kad nuo senų laikų ši asmenybė laikoma kaip politinis miesto įkūrėjas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: