Valstybinis heroinas? Kodėl kai kuriose šalyse sveikatos priežiūroje vis dar naudojamas heroinas?  (1)

Heroinas - pusiau sintetinis opiatų grupei priklausantis narkotikas, uždraustas daugelyje šalių. Pirmą kartą heroinas sintetintas XIX amžiaus pabaigoje. Tuomet buvo naudojamas medicinoje kaip skausmą ir net kosulį malšinantis vaistas. Dabar heroino įvaizdis visuomenėje yra visai kitoks, tačiau ar žinojote, kad net Europoje kai kur heroinas kartais yra skiriamas sveikatos priežiūros specialistų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Heroinas sukuria priklausomybę, kuri visą žmogaus gyvenimą gali paversti pragaru. Anksčiau ar vėliau nuo heroino priklausančių žmonių laukia panašus likimas - perdozavimas arba pasveikimas. Tačiau kartais sveikatos priežiūros specialistai kuria ir trečiąjį kelią.

Ne vienoje šalyje narkotikų priklausomybės kamuojamiems žmonėms skiriamas vadinamas valstybinis heroinas. Tai - farmacijos pramonės pagaminti narkotikai. Logika čia gana paprasta - jei žmogus heroiną vartos specialiai tam skirtoje vietoje, jam nereikės vogti, dalintis adatomis ir gąsdinti niekuo dėtų žmonių.

Štai Šveicarijoje gaminamos heroino tabletės, žymimos prekės ženklu „Diaphin“. Jos skiriamos žmonėms, kurie yra išbandę kitas reabilitacijos formas. Teigiama, kad ši programa pagerina žmonių sveikatą (lyginant su neprižiūrimu heroino vartojimu), padeda jiems kontroliuoti savo priklausomybę bei išlaikyti įprastą socialinį gyvenimą.

Ne vienoje šalyje veikia ir centrai, į kuriuos atvykę nuo narkotikų priklausomi žmonės gali saugiai susileisti heroino dozę. Šveicarijoje norintys dalyvauti šioje programoje turi mokėti daugiau nei 420 eurų per mėnesį. Šie pinigai nedengia visų programos kaštų, tačiau skaičiuojama, kad taip Šveicarija sutaupo nemažai pinigų, kurie būtų išleisti priverstiniam narkomanų gydymui ar, blogiausiu atveju, kalinimui.

Tačiau heroinas naudojamas ne tik priklausomybių mažinimui. Diamorfinas, kaip heroinas vadinamas medicinoje, yra naudojamas ir skausmui mažinti.

Diamorfinas naudojamas ne vienoje šalyje. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje jis skiriamas atvejais, kuomet tikimybė, jog žmogus išgyvens, yra nedidelė. Diamorfino preparatais malšinamas skausmas po infarkto, sergant vėžių ar kitomis ligomis. Diamorfinas dažnai naudojamas paliatyvioje slaugoje.

Diamorfino privalumas prieš morfiną (morfijų) yra tas, kad jis lengviau tirpsta riebaluose, todėl jo injekcijos yra lengviau įsisavinamos. Tai reiškia, kad galima skirti mažesnes dozes.

Taigi, heroinas buvo išrastas kaip medicininis preparatas ir ši jo funkcija visiškai neišnyko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai (1)