Šokiruojantys didžiulio tyrimo rezultatai - panašu, kad karvių pienas iš tiesų skatina krūties vėžį  ()

Daugybė žmonių net ir būdami suaugę toliau geria pieną. Vieniems jis tiesiog patinka, kiti mano, kad tai - puikus baltymų, kalcio, vitamino D, fosforo ir kitų naudingų mikroelementų šaltinis. Pieną nesunku įterpti į racioną, todėl jis yra vartojamas labai plačiai. Tačiau dabar mokslininkai nebežino, ar tai yra toks jau geras produktas - jis gali sukelti krūties vėžį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai įvertino 53 tūkstančių JAV moterų mitybą bei krūties vėžio riziką. Itin didelis dėmesys buvo atkreiptas į krūties vėžio istoriją šeimoje, pieno bei sojų vartojimą. Mokslininkai rinko duomenis apie pieno vartojimo dažnumą, riebumą bei kitus įpročius. Per tyrimo laikotarpį krūties vėžys buvo diagnozuotas 1057 tyrimo dalyvėms.

Mokslininkai neaptiko jokio ryšio tarp sojų produktų ir krūties vėžio rizikos. Tuo tarpu ryšys tarp pieno ir krūties vėžio buvo akivaizdus. Labiausiai šokiruoja tai, kad net ir nedidelis kasdienis suvartojamo pieno kiekis gali būti siejamas su krūties vėžiu.

1/4-1/3 stiklinė pieno kasdien buvo siejama su 30 % išaugusia krūties vėžio rizika. Vieną stiklinę ar vos mažiau pieno kasdien geriančios moterys susiduria su iki 50 % išaugusia krūties vėžio rizika. Na, o 2-3 stiklines pieno kasdien suvartojančios moterys susiduria su 70-80 % išaugusia krūties vėžio rizika. Šių rezultatų mokslininkams pakanka, kad jie galėtų prognozuoti, jog pienas yra vienas iš krūties vėžio sukėlėjų.

Mokslininkai šiuo atžvilgiu nepastebėjo jokio skirtumo tarp skirtingo riebumo pieno. Krūties rizika auga vartojant ir pieno produktus, nors jogurto bei sūrio ryšiai su vėžiu nebuvo nustatyti. Sojų pienas ir kiti sojų produktai, pasak šio tyrimo, yra saugesni. Tai paaiškina, kodėl veganai statistiškai rečiau serga krūties vėžiu nei vegetarai.

Kaip dažnai būna tokiais atvejai, mokslininkai teigia, kad reikalingi tolimesni tyrimai. Kol kas neskubama rekomenduoti atsisakyti pieno produktų. Mokslininkai primena, kad pienas turi teigiamų maistinių savybių, tačiau greičiausiai būsite sveikesni, jei jį vartosite su saiku. Mokslininkai pabrėžia, kad būtini tolimesni tyrimai, kurie paaiškintų, kokie faktoriai iš tiesų gali būti atsakingi už išaugusią krūties vėžio riziką. Tačiau, kadangi krūties vėžys yra susijęs su hormonais, gali būti, kad išaugusi rizika yra sietina su piene esančiais hormonais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(8)
(3)

Komentarai ()