Skelbiama, kad prasidėjo klinikiniai koronaviruso vakcinos tyrimai su žmonėmis - kada galima sulaukti vakcinos plačiam naudojimui?  ()

JAV valdžios atstovai skelbia, jog pradėjo klinikinius koronaviruso vakcinos tyrimus su žmonėmis, rašo „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmam tyrimo dalyviui eksperimentinė vakcina buvo sušvirkšta pirmadienį, taip siekiant patikrinti, ar ji yra saugi žmonėms. Tiriamasis buvo sveikas asmuo.

Tyrimą finansuoja JAV Nacionaliniai sveikatos institutai, pirmas ir antras klinikinių tyrimų etapas bus vykdomas Siatle. Pirmajame tyrimo etape dalyvaus 45 sveiki savanoriai, kurie bus stebimi Kaiser Permanente Vašingtono sveikatos tyrimų institute.

Net jeigu visi tyrimai vyks maksimaliai skubiai, sklandžiai ir sėkmingai, ekspertų teigimu, iki tyrimų pabaigos ir įprastinio vakcinos platinimo visuomenei praeis daugiau nei metai.

Vakciną nuo koronaviruso šiuo metu bando kurti daugybė farmacijos įmonių. Šia liga visame pasaulyje jau užsikrėtė daugiau nei 150 tūkst. žmonių, mirė beveik 6000.

Viena mokslininkų grupė iš Kvynslendo universiteto (Australija) praėjusį mėnesį paskelbė, kad sukūrė potencialią vakciną ir atlieka jos bandymą su gyvūnais.

Universiteto Chemijos ir molekulinių biomokslų fakulteto vadovas prof. Paulas Youngas sakė, kad prie vakcinos kūrimo „kiaurą parą“ dirbo 20 žmonių komanda, kuri stengėsi kaip įmanoma greičiau identifikuoti ir replikuoti pagrindinius viruso baltymus, kurie taptų potencialios vakcinos pagrindu. Jiems šį darbą pavyko atlikti per tris savaites.

JAV bendrovė „Inovio Pharmaceuticals“ kitą mėnesį taip pat ketina pradėti savo potencialios vakcinos saugumo tyrimus su keliomis dešimtimis savanorių. Tyrimai bus atliekami Pensilvanijos universitete ir Kanzaso sičio bandymų centre. Vėliau bandymai bus išplėsti į Kiniją ir Pietų Korėją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()